Društvo

LAKOVIĆ: Za dvije godine "palo" više od dvije tone narkotika

Policijske akcije "Kvart", "Rivijera", "Klok" neke su od ukupno 653, koliko ih je sprovedeno u posljednje dvije godine i u kojima je zaplijenjeno 2.357 kilograma droge. Kao i prethodnih godina, po količini prednjači zapljena marihuane, kazao je za Pobjedu šef Odsjeka protiv droga i krijumčarenja Miodrag Laković.
LAKOVIĆ: Za dvije godine "palo" više od dvije tone narkotika
Portal AnalitikaIzvor

- Samo u prošloj godini inspektori za narkotike organizovali su 414 akcija u kojima je zaplijenjena više od tone narkotika - precizirao je.

On je dodao da se, prema policijskim evidencijama, od 2010. do 2013. godine bilježi trend povećanog pronalaženja i zapljene droge u Crnoj Gori.

- Već u 2014. godini količine zaplijenjene droge se smanjuju, iako je policija sprovela 145 policijskih akcija više u odnosu na prethodnu 2013. godinu, kada je u 239 zasjeda oduzeto 1.345 kilograma droge. Razlog za to je pored ostalog što su inspektori u prošloj godini više bili usmjereni na presijecanje kanala kojima je snabdijevano "ulično" tržište. O tome svjedoči povećanje broja vođenih i realizovanih predmeta na nacionalnom nivou - pojasnio je Laković.

Osim prebacivanja skanka iz Albanije, preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, članovi ove kriminane grupe dio krijumčarene droge rasturali su i na crnogorskim ulicama. Nakon okončanja ove policijske akcije crnogorski inspektori dobili su pohvale i priznanje od SELEC-a (Centar za sprovođenje zakona u Jugoistočnoj Evropi - Southeast European Law Enforcement Center).

Govoreći o putevima droge, Laković navodi da je posljednjih godina primijećeno da se najviše pokušava krijumčariti kanabis, i to najčešće hibrid skank iz Albanije prema Grčkoj, Italiji i zemljama bivše Jugoslavije. Heroin se u Crnu Goru najčešće pokušava prebaciti sa Kosova i Albanije, ali po obimu i značaju u međunarodnim okvirima ovi kanali nijesu prepoznati kao glavni krijumčarski putevi. On je kazao i da putevi kojima se dominantno krijumčari heroin vode preko teritorija drugih zemalja u okruženju.

Foto: cdm.me

Portal Analitika