Abiznis

Norveški Nexans, partner Terne, postavio prvih 140 km podvodnog kabla!

Norveški Nexans, partner italijanske Terne, prije desetak dana postavio je prvih 140 km prvog od dva podvodna električna kabla od Peskare prema Crnoj Gori, saznaje Portal Analitika iz izvora bliskih Terni. Sada je u toku proces zaštite kabla koja se obavlja prema ustaljenim procedurama kako ne bi došlo do njegovog oštećenja raznim faktorima rizika. Riječ je o prvom dijelu kabla čije je postavljanje počelo 27. februara, a o čemu su izvijestili i crnogorski mediji.
Norveški Nexans, partner Terne, postavio prvih 140 km podvodnog kabla!
Portal AnalitikaIzvor

Ovim je okončana prva faza realizacije postavljanja kabla, projekta teškog oko 800 miliona eura. Kabal je postavio norveški brod u roku od 20-tak dana. Kako kažu upućeni, kabal je iz jednog komada koji je ukrcan na specijalni brod, takođe u vlasništvu noreške kompanije. Kabal je na brodu postavljen poput velikog klupka, koje se polako odmotava i polaže u vodu preko specijalne naprave koja podsjeća na dizalicu.

2303kabal5ok

Norvežanimna je preostalo da naprave i postave još razliku do ukupno 393 km podbodnog kabla, odnosno oko 250 km. Dva komada kabla spajaju se specijalnim, sofisticiranim metodama.

Drugi kabal radiće i postavljati italijanski Prysmian, takođe Ternin partner u ovom poslu. Svoj dio italijanska kompanija, inače najveća u svijetu u svom sektoru, počeće da realizuje za oko godinu dana.

2303kabalokKao što je Portal Analitika već ranije pisao, dva kabla biće udaljeni jedan od drugog oko 500 m.

Ako niste znali, a vjerovatne nijeste, kabal je prečnika od samo 13 cm! Međutim, samo metar dužni težak je čak 43 kg!      

Kako je objašnjeno Portalu Analitika, riječ je o krajnje specifičnom poslu, u smislu da fabrike ne drže na lageru svoj proizvod, već se naručena dužina kabla proizvede i preda striktno po porudžbini.

2303kabal1okDužina kabla koji spaja dvije obale je 393 km ispod mora, a 415 km ukupno. Razlika od 22 km postavlja se na kopnu - po 16 km u Italiji i po šest po kablu u Crnoj Gori.

Riječ je, dakle, o ukupnoj dužini dva kabla od 830 km.

Ugovor o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisan je 23. novembra 2010. godine između Vlade Crne Gore, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i italijanske kompanije Terna. Ugovorom je predviđeno da se 40 godina od izgradnje kabla prihod dijeli tako što će Terni pripasti 80 odsto, a Crnogorskom elektroprenosnom sistemu 20 odsto. U izgradnji kabla CGES učestvuje sa 20 odsto, s tim što je gro sredstava obezbijeđeno kroz kreditne aranžmane sa Njemačkom razvojnom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

2303kabal2ok2303kabal4ok

 

Portal Analitika