TV / Film

Igre gladi: Kad filmske zvijezde rade za kokice

Majls Teler dobio je samo osam hiljada dolara za odličnu rolu u nagrađivanom filmu "Ritam ludila". Ali što motiviše velika imena, poput Dženifer Lorens i Kameron Dijaz, da rade za male plate (po holivudskim standardima)?
Igre gladi: Kad filmske zvijezde rade za kokice
Portal AnalitikaIzvor

Možda nam se čini da nas i dalje bombarduju naslovima sa previše zavisti o apsudrno visokim honorarima koje glumci dobijaju. Međutim, u filmskom biznisu nije sve uvijek tako glamurozno. U intervjuu koji je nedavno dao za londonski Tajms (The Times), Majls Teler je otkrio da je dobio samo 7.380 eura (8.000 dolara) - nakon što je odbijen porez - za rolu u Oskarom nagrađenoj muzičkoj drami "Ritam ludila" ("Whiplash"). Ali pohvale koje prate taj film i njegovu ulogu dokazuju da je to bila potrebna žrtva za mladog glumca. On nije jedini koji se loše kladio na sopstveni račun.

Prošle godine Džona Hil je otkrio da je kući odnio samo 55.350 eura (60.000 dolara) za epizodnu ulogu u "Vuku sa Vol strita". I dok prihvatanje minimalnog honorara za glumca u Holivudu može da izgleda kao korak unazad u karijeri, ovaj film mu je donio drugu nominaciju za Oskara.

2303holivud1

Kao dio poslovne strategije, glumci nerijetko odbijaju da rade na filmu koji će dobiti odlične kritike, ali za koji neće dobiti popriličnu sumu novca. Međutim, Kameron Dijaz, koja može da zatraži i do 18 i po miliona eura (20 miliona dolara) za film, dobila je samo 920.000 eura (milion dolara) za komediju "Loša učiteljica" ("Bad Teacher"), ali je na kraju "kući otišla" sa 38,75 miliona eura (42 miliona dolara) pošto joj je pripao i postotak zarade od istribucije.

Postoje i oni za koje je mali honorar dugoročna strategija. Dženifer Lorens zaradila je 461.400 eura (500.000 dolara) za "Igre gladi", ali nakon što je taj film zaradio 636.700 miliona eura (690 miliona dolara) širom svijeta, mogla je da pregovara o honoraru od 9,22 miliona eura (10 miliona dolara) za njegov nastavak. Na sličan način su Džejmi Dornan i Dakota Džonson "izdejstvovali" platu od nastavka "Pedeset nijansi sive": par je od prvog filma dobio 230.000 eura (250.000 dolara), a zahvaljujući zaradi od 500 miliona eura (540 miliona dolara) koja i dalje raste, oni sada pregovaraju o sedmocifrenoj plati za nove erotske budalaštine.

2303holivud2

Postoji još jedan razlog zbog kojeg Holivud sve teže otvara svoj novčanik. Jednostavno, vrijednost filmskih zvijezda nije kao što je nekada bila. Tom Kruz, Adam Sendler, Džoni Dep i Vil Smit nekada su bili prvi među zvijezdama sa osmocifrenim platama, ali sada blijede, što znači da sve rjeđe mogu da budu zadovoljni svojim prihodom.

Nedavno uspjeh filma "Pedest nijansi sive" još je jedan dokaz da film danas može postati blokbaster bez velikih imena, naravno uz "Sumrak" franšizu. A neizvjesnost uspjeha na bioskopskim blagajnama onih filmova u kojima se pojavljuju ljudi sa "A liste", znači da se u Holivudu svakodnevno mijenja odnos finansijske moći.

Izvor: Gardijan (The Guardian / Benjamin Lee)

Foto: it.wikipedia.org, theguardian.co.uk, dailymotion.com

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.