Svijet

Podemos u parlamentu Andaluzije

Španski socijalisti najvjerovatnije su pobjednici na regionalnim izborima u Andaluziji, dok će Narodna stranka biti na drugom, a Podemos na trećem mjestu, prenose agencije.
Podemos u parlamentu Andaluzije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema rezultatima objavljenim na regionalnoj državnoj televiziji, španska Socijalistička radnička partija (PSOE), osvojila je 44 mesta u regionalnom parlamentu, Narodna stranka (PP) oko 35, a Podemos oko 22 mjesta, prenio je Rojters.

Ujedinjenoj ljevici (IU) i novoj partiji Građani, pripašće po oko sedam mjesta u regionalnom parlamentu.

U Andaluziji, najjužnijoj autonomnoj pokrajini Španije, danas su održani izbori, na kojima je oko 6,5 miliona birača glasalo za poslanike andaluzijskog parlamenta.

Mediji u Španiji nazivaju ove izbore istorijskim, zato što se smatra da su na njima prvi put stavljene na probu dimenzije novog političkog ciklusa koji najavljuju ankete.

Stare partije Španska socijalistička radnička partija (PSOE), Narodna stranka (PP) i Ujedinjena ljevica (IU) suočile su se sa novim partijama Podemos i Građani.

Andaluzija, najnaseljenija oblast u Španiji, tradicionalno je uporište socijalista (PSOE) koji se nalaze na vlasti od 1982.

foto: Beta/AP

Portal Analitika