Svijet

CIA: SAD mogu spriječiti Iran da proizvede atomsku bombu

Sjedinjene Američke Države su uvjerene da mogu spriječiti Iran da proizvede nuklearno oružje čak i ako se ta zemlja povuče iz pregovora o svom nuklearnom programu, izjavio je danas direktor CIA Džon Brenan, prenose agencije.
CIA: SAD mogu spriječiti Iran da proizvede atomsku bombu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Amerika, kako je rekao, ima na raspolaganju više načina da spriječi da Iran postane nuklearna sila.

"Ima nekoliko stvari koje SAD mogu da urade da bi spriječile Iran da proizvede atomsku bombu", kazao je Brenan.

Iran i šest svetskih sila pregovaraju o sporazumu o spornom teheranskom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje sankcija.

"Predsjednik SAD Barak Obama je jasno stavio do znanja da ćemo spriječiti Iran da proizvedu nuklearno oružje. I ako odluče da idu tim putem znaju da će to učiniti na sopstveni rizik", dodao je Brenan.

U odgovoru na pitanje o uspjehu Amerike u nadgledanju iranskog nukelarnog programa, Brenan je priznao da američka obavještajna aktivnost po tom pitanju nije bila idealna.

"Mislim da smo posljednjih 10 godina tek učili kada se radi o tome. Sada možemo imati bolji plan i priliku da utvrdimo neke stvari koje kažu da će uraditi, a ne urade", objasnio je on.

Na pitanje da prokomentariše izvještaje o postojanju podzemnog nuklearnog postrojenja u blizini Teherana, Brenan je odgovorio: "Uvjeren sam da dobro razumijemo što podrazumijeva iranski nuklearni program".

On se osvrnuo i na mogućnost trke u naoružavanju u tom dijelu svijeta, rekavši da su partneri u Perijskom zalivu, uključujući Saudijsku Arabiju, uvjereni da SAD mogu biti garant regionalne bezbjednosti.

"Mi ćemo nastaviti blisku komunikaciju i uvjeren sam da će Saudijci biti odgovoran partner i igrač u regionu", zaključio je Brenan.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nis
22.03.2015. 21:08

A zašto je Amerika Izrael potajno naoružala nukearnim oružjem?

1
1