Društvo

IVANOVIĆ: Završena Nacionalna strategija usklađivanja za poglavlje 27

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović, otvarajući skup povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 22. mart, pozvao je sve korisnike i zagađivače voda u Crnoj Gori da racionalnim korišćenjem i povećanim stepenom zaštite voda daju doprinos poboljšanju kvaliteta naših voda, čuvajući ih za naš život i život budućih generacija.
IVANOVIĆ: Završena Nacionalna strategija usklađivanja za poglavlje 27
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo je organizovalo je danas u Podgorici okrugli sto na kome su učesnici kroz izlaganje i diskusiju ukazali na značaj voda u našem društvu, probleme izazvane neodgovornim ponašanjem prema ovom resursu, kao i ono šta se u svim sektorima vezanim za vodu preduzima kako bi se ovaj resurs koristilo na održiv način.

Povodom Svjetskog dana voda, Ministarstvo je uručilo i pet priznanja za doprinos očuvanju i održivom korišćenju voda u različitim oblastima.

Ministar Ivanović je rekao da je Crna Gora prihvatila ili potvrdila sve međunarodne direktive i konvecije i uskladila vodno zakonodavstvo sa regulativom EU. On je dodao da je na predlog Ministarstva poljoprivrede, Vlada je usvojila i uputila Skupštini Crne Gore Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama u čijoj su izradi učestvovali i brojni međunarodni eksperti.

Obraćajući se predstavniku ambasade Hrvatske u CG Marjani Kraljačić koja je prisustvovala skupu, Ministar se zahvalio na dobijenom prevodu regulative Evropske unije i razmjeni iskustava.

„Pojačali smo tim u Direktoratu za vodoprivredu. Iako smo u javnosti prepoznati po aktivnostima na otvaranju vodovoda u ruralnim sredinama, mnogo je urađeno kako u normativnom dijelu, tako i u međunarodnim aktivnostima u oblasti voda. Crna Gora je punopravni član Dunavske komisije, posmatrač u Savskoj komisiji i aktivni sudionik u svim međunarodnim forumima koji se organizuju u oblasti voda“, naveo je Ivanović.

Ministar je ocijenio da Crna Gora ima značajan vodni potencijal, i da se kao i sve druge zemlje suočava u toj oblasti sa brojnim izazovima, naročito klimatske prirode.

„No, čini mi se da je i dalje najveća opasnost i izazov: način razmišljanja. Lakše je satima biti na društvenim mrežama, nego zatvoriti slavinu - da se ne rasipa voda. Lakše je kritikovati, nego zasukati rukave i uraditi bilo što produktivno. U obilju informacija i dezinformacija postalo je veoma teško usresrediti pažnju običnog čovjeka na zajednički rad, praktično rješavanje problema i napredak zajednice. Usamljeni ponos i nategnuti individualizam koštaju preskupo. Koštaju na kraju krajeva toliko, da se često izgubi i jedno i drugo. Zato je prvi korak ka budućnosti jedan sasvim običan korak koji možemo napraviti danas - zapitati se što svako od nas pojedinačno može učiniti da sačuvamo vodu kao resurs bez kojeg kao civilizacija ne možemo opstati“, poručio je Ivanović.

„Danas, kada obilježavamo Svjetski dan voda mogu ne samo da potvrdim da se trenutno radi na izgradnji sedam seoskih vodovoda, već i da smo jutros u potpunosti završili Nacionalnu strategiju usklađivanja i implementacije za pregovaračko poglavlje 27 sa akcionim planom za period 2016-2020 - kvalitet voda. Time dajemo naš doprinos jednom važnom poglavlju posvećenom životnoj sredini“, dodao je Ministar.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović istakla je da saradnja između dva ministarstva nikada nije bila bolja.

„EU je u svom poslednjem izvještaju istakla značaj životne sredine i pojoprivrede kao najzahtjevnijih pregovaračkih poglavlja. Polako sa politike, mogu reći hvaljenja vodnih potencijala, prelazimo na politku ozbiljne zabrnitosti, ako imamo u vidu primjećene probleme i efekte globalnih klimatskih promjena. Veoma vodimo računa kako regulisati vodne potencijale u Crnoj Gori, da bi imali ravnomjereno napajanje vodom, uredno snabdijevanje građana i da bi obezbijedili dodatane potencijale za infrastruktu-rne i razvojne projekte koji će se pojaviti u narednom periodu“ kazala je Pejović i dodala da se nada da će do juna biti završen rad na strategiji aproksimacije. „Uz sinergiju svih sektora očekujem da dobijemo pozitivniju ocjenu za poglavlje 27 i otvorimo pregovore“, kazala je Pejović.   

Nakon uvodnih izlaganja, ministar Ivanović uručio je godišnja priznanja povodom Svjetskog dana voda: prof.dr Mićku Raduloviću (Univerzitet Crne Gore, Građevinski fakultet), Vojinu Lješeviću ( nekadašnjem zaposlenom u MPRR u sektoru vodoprivrede), zatim Daliborki Pejović (državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma), Ljubu Perišiću (vlasniku fabrike vode „Diva“ u Šavniku i Srđanu Banjeviću (vlasniku fabrike vode „Aqua Bianca“ u Kolašinu).

Učešće u izlaganjima i diskusiji u okviru panela uzeli su predstavnici Direktorata za vodoprivredu MPRR, Uprave za vode, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Vodovoda Podgorica, kao i Instituta za šumarstvo. Na skupu posvećenom vodi i održivog razvoju prisustvovali su i gradonačelnici opština Danilovgrad, Pljevlja i Mojkovac.

Portal Analitika