Abiznis

MORENO: EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od tri odsto u 2015.

Sektor energetike predstavlja veliki potencijal za ulaganje u Crnu Goru, naročito kada su u pitanju novi proizvodni kapaciteti u oblasti obnovljive energije, ocijenio je šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Đulio Moreno.
MORENO: EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od tri odsto u 2015.
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da će se EBRD u energetskom sektoru koncentrisati na projekat izgradnje vjetroelektrana na Krnovu i realizaciju određenih projekata malih hidroelektrana.

“Planiramo i podršku sektoru izgradnje infrastrukturnih objekata, odnosno, očekujemo potpisivanje kredita za rekonstrukciju lokalnih puteva u Crnoj Gori”, rekao je Moreno za list Elektroprivreda (EPCG).

EBRD će, takođe, pružiti tehničku pomoć državnom preduzeću Aerodromi Crne Gore prilikom izrade idejnog rješenja nove terminalne zgrade aerodroma u Tivtu.

“Važno mjesto u našim planovima zauzima i sektor održivog turizma, gdje ćemo nastaviti da podstičemo projekte poput Svetog Stefana i hotela Hilton u Podgorici”, precizirao je Moreno.

EBRD planira da, kroz subvencije, i u ovoj godini podrži do 36 malih i srednjih preduzeća (MSP) u nastojanju da poboljšaju sopstveno poslovanje.

Moreno je podsjetio da je EBRD u prošloj godini podržala deset novih projekata, a od početka poslovanja u Crnoj Gori uz njihovu podršku realizovana su 44 projekta.

Takođe, u okviru programa podrške razvoju malih preduzeća, koji je posebno prilagođen MSP u Crnoj Gori, EBRD je u prošloj godini pomogla 32 projekta.

 Na pitanje koliko je poslovno okruženje u Crnoj Gori privlačno za strane investitore, Moreno je odgovorio da imajući u vidu da se Crna Gora i dalje nalazi u procesu tranzicije, trenutno poslovno okruženje je privlačno za strane investitore, što je potvrđeno zauzimanjem 36. mjesta u Izvještaju o lakoći poslovanja Svjetske banke (SB).

“Treba imati u vidu da strani investitori, u skladu sa lokalnom regulativom, imaju ista prava kao domaći i da država ima veoma konkurentan poreski sistem i euro kao zakonsku valutu. Kako se država približava Evropskoj uniji (EU) i kako ide u susret NATO integracijama, za očekivati je da će poslovni ambijent biti sve privlačniji za strane investitore”, smatra Moreno.

U najnovijim prognozama, EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od tri odsto u ovoj godini.

“Imajući u vidu da Crna Gora ima malu i otvorenu ekonomiju, koja je osjetljiva na spoljne negativne uticaje koji su prouzrokovali sporiji rast ove godine, EBRD očekuje da će veći priliv direktnih stranih investicija, naročito u turizmu i energetskom sektoru, zajedno sa napretkom velikog projekta izgradnje autoputa, omogućiti rast državne ekonomije”, ocijenio je Moreno.

Mina biznis

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.