Abiznis

Crna Gora će plaćati doprinos budžetu EU

Crna Gora će, u skladu sa Sporazum o učešću u programu EU, Fiscalis 2020, koji je stupio na snagu 1. januara, plaćati godišnji doprinos opštem evropskom budžetu, prenosi Mina biznis.
Crna Gora će plaćati doprinos budžetu EU
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sporazum o učešću Crne Gore u programu Fiscalis 2020, potpisan je u Briselu 1. jula prošle godine, a Vlada je na sjednici ove sedmice odlučila da ga objavi, prenosi Mina-business.

Prema Sporazumu, Crna Gora će opštem budžetu Evropske unije do 2020. godine plaćati doprinos za učešće u programskim aktivnostima u skladu sa ciljevima, kriterijumima, procedurama i rokovima koji su navedeni u Regulativi EU 1286/2013.

Predviđeno je da doprinos za ovu godinu iznosi 20 hiljada eura. Doprinos će se svake godine povećavati za pet hiljada pa će 2020. iznositi 45 hiljada eura.

Za učešće u aktivnostima izgradnje evropskih informacionih sistema kako je navedeno u Regulativi 1286/2013. Crna Gora će plaćati godišnje 120 hiljada eura, od godine u kojoj koristi Zajedničku komunikacionu mrežu/zajednički interfejs sistema (CCN/CSI4) za potrebe povezanih aktivnosti.

Doprinos Crne Gore će pokrivati troškove koji se odnose na učešće zvaničnika poreske administracije u aktivnostima definisanim Sporazumom.

Crna Gora plaća finansijski doprinos najkasnije tri mjeseca nakon što joj Evropska komisija pošalje poziv za uplatu (call for funds). U slučaju kašnjenja, Crna Gora će platiti zateznu kamatu na neizmireni iznos od datuma dospijeća.

"Kamatna stopa će biti stopa koju primjenjuje Evropska centralna banka na svoje glavne operacije- refinansiranja, koja je na snazi prvog kalendarskog dana u mjesecu u kome pada rok i koja je uvećana za 3,5 procentnih poena“, navedeno je u Sporazumu.

Učešće Crne Gore u programima za relevantnu godinu će se suspendovati ukoliko država ne plati u roku od 20 radnih dana nakon što je Komisija uputila zvanično pismo podsjećanja i u slučaju da rizici kašnjenja u plaćanju značajno ugrožavaju implementaciju i upravljanje Programom.

Predviđeno je i da ugovori i sporazumi o bespovratnim sredstvima koji budu zaključeni sa ugovaračima i korisnicima sredstava osnovanim u Crnoj Gori imaju finansijske ili druge revizije koje će se sprovoditi u bilo kom trenutku tokom sprovođenja ugovora ili sporazuma o bespovratnim sredstvima za period od pet godina, počev od datuma plaćanja.

 

Portal Analitika