NATO

DANILOVIĆ: Najbolje krenuti putem vojne neutralnosti

Na referendumu o NATO-u, ako ga bude, trebalo bi postaviti dva pitanja - da li ste za vojnu neutralnost Crne Gore i da li ste za uključenje države u Alijansu, smatra zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović.
DANILOVIĆ: Najbolje krenuti putem vojne neutralnosti
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da je za Crnu Goru najbolje da krene putem vojne neutralnosti, nesvrstavanja i nepriključivanja vojnim savezima.

Danilović je rekao da na referendumu o NATO-u, ako ga bude i ako to skorije bude tema, treba postaviti dva ravnoprana pitanja - da li ste za vojnu neutralnost Crne Gore i da li ste za uključenje Crne Gore u NATO.

"Svi znamo da će pobijediti ovo prvo - ljudi će reći Da neutralnosti. Onda je treba izgraditi na održiv način, moderno i bez smiješne pretenzije, koja je navodno obvezujuća, da postanemo vojna sila i sami se odbranimo od svih. Ne bismo bili protiv nego partner svima", napisao je Danilović na svom Fejsbuk profilu.

On smatra da je malim zemljama to lakše nego onima koje imaju ogroman prostor i prirodno ekonomski potencijal oko kojega se "veliki otimaju".

On je ocijenio da neutralnost Crne Gore treba održavati unutrašnjim političkim jedinstvom, međunacionalnom ravnopravnošću koja podrazumijeva izgradnju države na građanskim tekovinama i postulatima, međuvjersku toleranciju i iskorjenjivanje svih vidova diskriminacije.

Danilović je rekao da samo država svih građana i naroda koji u njoj žive garantuje mirne granice.

"Zadovoljni Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Albanci u Crnoj Gori garant su trajnog prijateljstva sa istoimenim državama iz našeg okruženja.

Samo mi i naše zadovoljstvo onim što nam vraća i garantuje država možemo biti garant Crnogorcima da će nam zajednička kuća nadživjeti sva iskušenja", ocijenio je Danilović.

On je kazao da neutralnost treba održavati i spoljno političkom mudrošću i skromnošću. "Tako nesvojstvenim našem mentalitetu".

Danilović je rekao da Evropska unija (EU) treba da ostane cilj crne Gore i to što prije jer će i ta činjenica pomoći sigurnosti.

"Da nijesmo, kao što jesmo, u minulih 25 godina uništili svoju privredu i sposobnost da nešto proizvodimo za nas bi mogao biti respektabilan put i onih evropskih država koje ne ulaze u EU, a razvijaju specifičnosti", smatra Danilović.

 

Portal Analitika