NATO

KENTERA: Ulazak u NATO ne kvari veze s Moskvom

Dešavanja na globalnom planu neće negativno uticati na Crnu Goru i dobijanje pozivnice za NATO, a prilikom donošenja odluke većina zemalja članica rukovodiće se samo procjenom postignutih rezultata, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza, Savo Kentera.
KENTERA: Ulazak u NATO ne kvari veze s Moskvom
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da, kad su u pitanju reforme na putu ka Alijansi, napredak Crne Gore definitivno postoji, ali da posao još nije završen.

„Ne zaboravimo da dobijanje pozivnice ne znači automatski i ulazak u NATO. Mi se moramo ponašati i djelovati kao da znamo da će do poziva doći. U ovom momentu više je nego izvjesno da će poziv uslijediti“, kazao je Kentera agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, nebitno je da li će to biti do kraja ove godine ili u prvoj polovini naredne godine. „Bitan je proces i da svima pokažemo istinsku volju i da sistem u državi može da funkcioniše“.

Kako je rekao, Crna Gora nije dobila poziv u Velsu, jer realno posmatrano, nije ni bilo očekivanja da ga dobije. „Na tu odluku tada definitivno nije uticala situacija u Ukrajini, već prije svega činjenica da tada za to nismo bili spremni“.

„Ne vjerujem da će dešavanja na globalnom planu uticati negativno na Crnu Goru i dobijanje pozivnice za NATO. Vjerujem da će se članice prilikom donošenja odluke rukovoditi isključivo njihovom procjenom postignutih rezultata i ničim drugim“, poručio je Kentera.

 On je rekao da je kampanja Vlade za ulazak zemlje u NATO tek počela, zbog čega je potrebno sačekati da prođe određeno vrijeme kako bi se vidjeli i rezultati, dodajući da se ne može očekivati da podrška poraste preko noći za par procenata.

„Bitno je da Vlada nastavi u kontinuitetu sa svim svojim aktivnostima, ali isto tako i sve ostale političke partije koje se zalažu za ulazak u NATO. Koordiniranim aktivnostima možemo očekivati da će doći i do pozitivnih rezultata“, naveo je on.

Kentera je siguran da će se, do momenta kada se bude odlučivalo o ulasku u NATO, više od pola građana zalagati za ulazak u Alijansu.

On je, govoreći o navodima ruskog ambasadora u Podgorici da nema primjera da je ulazak u Alijansu donio ekonomski napredak ili mir nekoj državi, rekao da ambasador odlično zna kolike su ekonomske koristi od ulaska neke zemlje u NATO, i da li je NATO negdje donio mir ili nije.

„Ali njegovu izjavu u potpunosti razumijem. Nije realno očekivati da on govori o prednostima članstva u NATO“, rekao je Kentera.

On je, dodao je, siguran da ulazak Crne Gore u NATO neće narušiti odnose Crne Gore sa Rusijom, jer taj odnos ne počiva na odnosima između pojedinaca.

„Baš kao što i u Rusiji mnogi misle drugačije od predsjednika Putina, ali se boje da to i saopšte, kako ne bi završili kao Nemcov i mnogi prije njega, tako i u Crnoj Gori narod vrlo dobro zna da je vrijeme pojedinaca nešto što je prolazno. Jedino su djela i postupci ono što ostaje iza nas i o čemu će suditi pokoljenja“, naveo je Kentera.

 

MINA

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
E EU
22.03.2015. 15:31

Gospodine Kantera ja eto nisam upućen, možete li mi reći đe je NATO donio mir? Vidim susjedna Albanija cvjeta li cvjeta, pa sve vikendom dolaze kod nas u shoping. Mada ako mislite da je to proces koji traje vjekovima, onda se slažem. Samo što će tada biti aktuelan neki drugi savez, možda recimo EUaliance Izgleda da konstantno propuštam nešto.

2
0