NATO

KENTERA: Ulazak u NATO ne kvari veze s Moskvom

Dešavanja na globalnom planu neće negativno uticati na Crnu Goru i dobijanje pozivnice za NATO, a prilikom donošenja odluke većina zemalja članica rukovodiće se samo procjenom postignutih rezultata, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza, Savo Kentera.
KENTERA: Ulazak u NATO ne kvari veze s Moskvom
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da, kad su u pitanju reforme na putu ka Alijansi, napredak Crne Gore definitivno postoji, ali da posao još nije završen.

„Ne zaboravimo da dobijanje pozivnice ne znači automatski i ulazak u NATO. Mi se moramo ponašati i djelovati kao da znamo da će do poziva doći. U ovom momentu više je nego izvjesno da će poziv uslijediti“, kazao je Kentera agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, nebitno je da li će to biti do kraja ove godine ili u prvoj polovini naredne godine. „Bitan je proces i da svima pokažemo istinsku volju i da sistem u državi može da funkcioniše“.

Kako je rekao, Crna Gora nije dobila poziv u Velsu, jer realno posmatrano, nije ni bilo očekivanja da ga dobije. „Na tu odluku tada definitivno nije uticala situacija u Ukrajini, već prije svega činjenica da tada za to nismo bili spremni“.

„Ne vjerujem da će dešavanja na globalnom planu uticati negativno na Crnu Goru i dobijanje pozivnice za NATO. Vjerujem da će se članice prilikom donošenja odluke rukovoditi isključivo njihovom procjenom postignutih rezultata i ničim drugim“, poručio je Kentera.

 On je rekao da je kampanja Vlade za ulazak zemlje u NATO tek počela, zbog čega je potrebno sačekati da prođe određeno vrijeme kako bi se vidjeli i rezultati, dodajući da se ne može očekivati da podrška poraste preko noći za par procenata.

„Bitno je da Vlada nastavi u kontinuitetu sa svim svojim aktivnostima, ali isto tako i sve ostale političke partije koje se zalažu za ulazak u NATO. Koordiniranim aktivnostima možemo očekivati da će doći i do pozitivnih rezultata“, naveo je on.

Kentera je siguran da će se, do momenta kada se bude odlučivalo o ulasku u NATO, više od pola građana zalagati za ulazak u Alijansu.

On je, govoreći o navodima ruskog ambasadora u Podgorici da nema primjera da je ulazak u Alijansu donio ekonomski napredak ili mir nekoj državi, rekao da ambasador odlično zna kolike su ekonomske koristi od ulaska neke zemlje u NATO, i da li je NATO negdje donio mir ili nije.

„Ali njegovu izjavu u potpunosti razumijem. Nije realno očekivati da on govori o prednostima članstva u NATO“, rekao je Kentera.

On je, dodao je, siguran da ulazak Crne Gore u NATO neće narušiti odnose Crne Gore sa Rusijom, jer taj odnos ne počiva na odnosima između pojedinaca.

„Baš kao što i u Rusiji mnogi misle drugačije od predsjednika Putina, ali se boje da to i saopšte, kako ne bi završili kao Nemcov i mnogi prije njega, tako i u Crnoj Gori narod vrlo dobro zna da je vrijeme pojedinaca nešto što je prolazno. Jedino su djela i postupci ono što ostaje iza nas i o čemu će suditi pokoljenja“, naveo je Kentera.

 

MINA

Portal Analitika