Abiznis

CBCG: Platni promet za 11 odsto veći

Vrijednost realizovanog platnog prometa, za 20 radnih dana u februaru, iznosila je 1,53 milijarde eura, 11,7 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).
CBCG: Platni promet za 11 odsto veći
Portal AnalitikaIzvor

Od toga je 48,16 odsto realizovano u RTGS i DNS sistemu, a ostatak u internom, čiji su nosioci poslovne banke.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

"U februaru je za 20 radnih dana realizovano skoro 2,1 miliona naloga, od čega 28,6 odsto u RTGS i DNS sistemu, a 71,4 odsto u internom", navodi se u izvještaju CBCG.

U februaru za 10,2 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Prema podacima CBCG, 2013. godine je ukupno realizovano oko 25,98 miliona platnih transfera ili osam odsto više u odnosu na 2012. Njihova vrijednost je bila 22,3 milijarde eura, sedam odsto više u odnosu na 2012. godinu.

Posredstvom platnog sistema CBCG realizovano je oko 7,87 miliona međubankarskih transfera, vrijednih 10,1 milijardu eura. U internom platnom prometu,čiji su nosioci poslovne banke, realizovano je 18,11 miliona transfera od 12,2 milijarde.

Raspoloživost međubankarskog platnog sistema u prošloj godini, iskazana kao odnos između ukupnog i efektivno ostvarenog radnog vremena platnog sistema, iznosila je 99,93 odsto.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.