Politika

SDP za učešće žena u regionalnom razvoju

Forum žena SDP CG započeo je realizaciju projekta „Žene i njihovo učešće u ravnomjernom regionalnom razvoju“. Projekat ima za cilj da ukaže na problem nedovoljne vidljivosti žena u manjim gradskim i seoskim sredinama, te potrebu njihovog intenzivnijeg uključivanja u javni život lokalnih zajednica.
SDP za učešće žena u regionalnom razvoju
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom na Žabljaku je održana sjednica Centralnog odbora Foruma žena SDP CG i osnivačka konvencija Lokalnog odbora Foruma žena SDP Žabljak.

"Za predsjednicu Foruma žena Žabljak, u četvorogodišnjem mandatnom periodu, izabrana je Gordana Stevović, diplomirana pravnica, za potpredsjednicu Olivera Stijepović, ekonomistkinja, a za sekretarku Anita Vujičić, ekonomistkinja", navodi se u saopštenju SDP-a.

Predsjednik SDP-a, Ranko Krivokapić kazao je da je Crna Gora bogata od sjevera do juga svojim prirodnim ljepotama i da tako treba biti i u ekonomskom smislu, zbog čega ne treba dozvoliti metropolizaciju naše države.

"Istakao je da su se danas na jednom mjestu okupile žene sa sjevera i juga i upravo ta spona podsjeca na autoput za čiju smo se izgradnju zalagali,  jer to nije samo saobraćajno povezivanje sjevera i juga već i emotivno, sociološko i kulturološko povezivanje, a na kraju će doći i ekonomski efekti. Kazao je da je Forum žena SDP-a prva organizacija žena u Crnoj Gori u okviru jedne partije na koju su se kasnije ugledale sve druge organizacije žena i da je to najljepši i najborbeniji dio SDP-a", navodi se u saopštenju.

Predsjednica Centralnog Foruma žena SDP Mirel Radić Ljubisavljević istakla je da je SDP partija koja u svom Programu i Statutu pridaje važno mjesto učešću žena i promovisanju njihove uloge u društvu, kao i da rodna ravnopravnost nije i ne može biti ekskluzivitet glavnih gradova i urbanih sredina i da je obaveza države da kroz institucionalne mehanizme pomogne poboljšanju položaja žena i u manjim sredinama.

U tematskom dijelu konvencije  zaključeno je da je neophodno udruživanje i osnaživanje žena, kako bi se efikasno izborile sa problemima sa kojima su suočene u tradicionalnim i patrijahalnim sredinama.

"Forum žena SDP Žabljaka, zalagaće se u svom budućem radu da načelo ravnopravnosti polova bude pretočeno u praksu, na način da se ciljanim akcijama kao što je informatičko opismenjivanje žena, razvijanje vještina za preduzetništvo žena i njihovom kontinuiranom edukacijom osnaže za aktivno učestvovanje u javnom i društvenom životu", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika