Kultura

Savković-Vukčević: Kultura će biti simbol glavnog grada

Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice nedavno je najavio realizaciju nekoliko važnih projekata iz domena kulture. U intervjuu za Pobjedu, sekretarka Nela Savković-Vukčević govori novim poduhvatima i smjernicama za razvoj kulture u glavnom gradu.
Savković-Vukčević: Kultura će biti simbol glavnog grada
Portal AnalitikaIzvor

„Internacionalni sajam knjige u Podgorici 2015. nova je inicijativa lokalne samouprave. Projekat podrazumijeva afirmaciju produkcije izdavačkoga sektora i promovisanja najznačajnijih autora u zemlji i inostranstvu. Osim toga, sajam će donijeti veće mogućnosti saradnje između organizatora poznatih književnih manifestacija, književnih agenata, prevodilaca, urednika, izdavača i autora iz Crne Gore, Evrope i svijeta“, pojasnila je ona.

Savković-Vukčević je dodala da u tom projektu posebno mjesto zauzimaju prateći programi, koji su koncipirani slojevito i tematski.

O inicijativi Sekretarijata za otvaranje Podgoričke knjižare Savković Vukčević je kazala da če Podgorička knjižara imati funkciju objedinjavanja manje zastupljenih i dostupnih izdanja sa tematikom iz Crne Gore, iz domena književnosti, pozorišta, filma, muzike, istorije, arhitekture, politike i sl.

„Okupiće najuglednije crnogorske autore iz nauke, obrazovanja, kulture, sporta itd. U okviru knjižare biće upriličena gostovanja različitih stvaralaca, prostor će biti otvoren za okrugle stolove, tribine i rasprava na različite teme. Podgorici je neophodna knjižara u kojoj će građani različitih generacija moći da pronađu literaturu iz one oblasti koja je predmet njihovog interesovanja“, smatra ona.

Prema njenim riječima smještanje Crnogorskog PEN centra na dobroj lokaciji i u lijepom prostoru Podgorice odraz je senzibiliteta gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića za crnogorske umjetničke vrijednosti, kao i njegove namjere da se unaprijeđuje kulturni identitet glavnog grada i države.

„PEN centar promoviše Crnu Goru na međunarodnom planu i ozbiljno doprinosi tome kako nas drugi vide, a koliko je to važno uvjerili smo se i prilikom borbe za pravo na referendum i priznanje naše nezavisnosti“, rekla je Savković Vukčević.

Obnova nekadašnjeg spomenika crnogorskom vojvodi i pjesniku Mirku Petroviću takođe je u agendi Sekretarijata za 2015.

„U toku je postupak obnove spomenika posvećenog Velikom vojvodi Mirku Petroviću (1820 1867) ratniku, državniku i pjesniku, ocu kralja Nikole. Spomenik je izgrađen u vrijeme nastajanja novog dijela Podgorice na desnoj obali Ribnice, koji se u čast vojvode od Grahovca nazvao Mirkova Varoš. Nalazio se na novouređenom gradskom trgu, sadašnjem Trgu Republike, bio je visok oko deset metara, isklesan od bijelog kamena, a projektovao ga je Marko Đukanović, još jedna krupna istorijska ličnost, prvi crnogorski inžinjer graditeljstva, predsjednik Senata i jedan o organizatora Božićnog ustanka. Planiramo da spomenik postavimo u dijelu između gradskog Parlamenta i biblioteke „Radosav Ljumović“, na Trgu Republike“, istakla je ona između ostalog.

 

Portal Analitika