NATO

APATURAJ: Sve članice NATO podržavaju napore Crne Gore za članstvo

NATO prepoznaje progres kojije ostvaren u reformi bezbjednosnih službi, kao i korake koje Crna Gora pravi kako bi ojačala vladavinu prava. Takođe, NATO pozdravlja progres koji je napravljen u reformi odbrane, kao i napor vlasti kako bi informisalijavnost o Alijansi i tome šta predstavlja članstvo u ovom savezu, rekao je Džejms Apaturaj, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbjednosnu politiku.
APATURAJ: Sve članice NATO podržavaju napore Crne Gore za članstvo
Portal AnalitikaIzvor

- Crna Gora ima punu podršku saveznika i da je odgovornost na njenoj strani da što bolje iskoristi vrijeme do decembra, kada će biti donijeta odluka o članstvu - naglasio je on u intervjuu Pobjedi.

Na pitanje da li je realno da Crna Gora krajem ove godine dobije poziv za NATO Apaturaj je naglasio da je prošle godine počeo period intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa Crnom Gorom, kako bi se prepoznao značajan progres koji je država ostvarila.

- Razgovori se nastavljaju kako bi se krajem 2015. godine donijela odluka da li da se Crnoj Gori uputi poziv za priključenje Alijansi. Na Crnoj Gori je da iskoristi ovaj period i dokaže da je spremna da dobije poziv. NATO će obezbijediti svu potrebnu podršku – kazao je Apaturaj.

Prema njegovim riječima tačno je da je od Crne Gore traženo da se fokusira na četiri oblasti-reforma bezbjednosnih službi, reforma odbrane, javna podrška i vladavina prava.

- Ali nije moguće reći da li je neka oblast važnija od druge i rangirati progres koji je Crna Gora individualno napravila u svakoj od pomenutih oblasti. Sve oblasti su jednako bitne i progres u njima će biti tretiran na isti način prlikom donošenja odluke. U oviru dijaloga NATO izbilza posmatra proges u ovim oblastima i na primjer prepoznali smo progres koji je napravljen tokom reformi u vezi sa Agencijom za acionalnu bezbjednost, kao i korake koje Crna Gora pravi kako bi ojačala vladavinu prava. Takođe, NATO pozdravlja progres koji je napravljen u reformi odbrane, kao i napor vlasti kako bi informisali javnost o Alijansi i tome šta predstavlja članstvo u ovom savezu - rekao je između ostalog Apaturaj.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.