Sci/Tech

Francuska: „Plima vijeka“

Poslije pomračenja Sunca, očekuje se da će rijetko poklapanje astronomskih faktora večeras izazvati „plimu vijeka“, prirodni fenomen koji će posebno biti spektakularan u francuskom zalivu Sen-Malo, u Lamanšu.
Francuska: „Plima vijeka“
Portal AnalitikaIzvor

Na hiljade znatiželjnika hrle ka Lamanšu da posmatraju nivo vode koji bi trebalo da dostigne visinu četvorospratnice!

Oko kamenitog ostrvca Mon Sen Mišel, sa kog se uzdižu tornjevi srednjovjekovnog utvrđenja, u večeras u 20 sati i sutra nivo vode bi trebalo da dostigne 14,15 metara, što odgovara visini četvorospratne zgrade, navodi se u saopštenju Hidrološke i okeanografske službe francuske mornarice (SHOM), prenosi Tanjug.

Ostrvo je bilo jedna od najznamenitijih francuskih turističkih atrakcija i prije najavljenog fenomena.

„Biće veoma impresivno i spektakularno. Nadoći će velika masa vode koja će se potom povući“, objasnio je Nikola Veber, stručnjak za plime pri SHOM-u, prenose francuski mediji.

Veber je, ipak, pozvao na opreznost, jer će „more nadoći veoma brzo“ i podsjetio na lokalnu poslovicu koja kaže da „more u Mon Sen Mišelu napreduje brzinom konja u galopu“.

„Možda ne baš kao konj u galopu, ali svakako kao čovjek u trku“, precizirao je Veber.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.