Svijet

Porošenko: Nema vojnog rješenja sukoba na istoku Ukrajine

Oružani sukob na istoku Ukrajine, gdje je od prošle godine poginulo više od 6.000 ljudi, ne može da se riješi vojnim putem, izjavio je večeras u Kijevu ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.
Porošenko: Nema vojnog rješenja sukoba na istoku Ukrajine
Portal AnalitikaIzvor

"Konflikt se ne može riješiti tenkovima i protivvazdušnim raketama 'Grad'", rekao je Porošenko u intervjuu za ukrajinski privatni televizijski kanal Inter.

"Platićemo cijenu desetinama hiljada ljudskih života ako se borimo protiv ruskih okupatorskih snaga i separatista koje podržava Rusija u urbanim zonama", dodao je ukrajinski predsjednik zagovarajući "reintegraciju" teritorija pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Porošenko je ocijenio da bi lokalni izbori u tom dijelu zemlje mogli da budu organizovani "veoma brzo, tokom godine" ali tek posle "de-okupacije" tog regiona.

Ukrajinski predsjednik je izrazio uvjerenje da je njegova zemlja spremna da "razbije neprijatelja u slučaju ofanzive na istoku".

"Naša zemlja je u ratu, ali imam čvrstu nadu u mir", dodao je Porošenko uvjeravajući da Ukrajina poštuje mirovni sporazum potpisan 12. februara u Minsku.

Uprkos primirju uvedenom 15. februara, sporadične borbe se nastavljaju u blizini strateške luke Marijupolj, grada koji je pod kontrolom vlasti u Kijevu, kao i oko aerodroma kod Donjecka, koji je u rukama proruskih pobunjenika.

(blic)

Portal Analitika