Svijet

Nevin robijao 39 godina, dobio odštetu od milion dolara

Riki Džekson (59), koji je prošle godine pušten iz zatvora nakon 39 godina robije zbog zločina koji nije izvršio, dobiće milion dolara odštete.
Nevin robijao 39 godina, dobio odštetu od milion dolara
Portal AnalitikaIzvor

Čovjek koji je veći dio svog života proveo u zatvoru odlučio je da novčanu nadoknadu oslobođenu poreza, uplati u poseban fond, kojim će upravljati njegov dugogodišnji advokat.

- On je vjerovatno najmudrija osoba koju poznajem. Mislim da je poslije svega što je prošao postao zaista veliki čovjek. To što ću bar malo pomoći na početku njegovih narednih 39 godina i to što smo uspjeli da izborimo ovu isplatu predstavlja veliku čast - rekla je Mišel Beri, advokat u organizaciji "Projekat nevinost".

Džekson je vijest o novcu saznao od jednog novinara koji ga je zvao za komentar.

- Vau, nisam imao pojma. Vau, vau, to je stvarno fantastično, čovječe. Ne znam šta da kažem. Mnogo će mi značiti taj novac - rekao je Džekson za list "Klivlend plejn diler".

Džekson je zatvorenik koji je proveo najviše vremena u zatvoru prije oslobađajuće presude u SAD. On je sa još Afroamerikanaca osuđen 1975. godine za ubistvo trgovačkog putnika na ulici u Klivlendu, na osnovu svjedočenja 12-godišnjeg dječaka koji je tvrdio da je bio svjedok zločina.

Džeksonovi "saučesnici" Vajli Bridžman i njegov brat Roni, koji se sada zove Kvame Ađamu, takođe su oslobođeni.

Do preokreta u slučaju je došlo nakon što je skoro četiri decenije od zločina njegov jedini svjedok, Edi Vernon, priznao u bolničkoj postelji da je priču izmislio.

Vernon je to priznao svešteniku koji ga je posjetio 2013. godine u bolnici, a zatim je njegova tvrdnja potvrđena vještačenjem i svjedočenjima i ustanovljeno je da je on u vrijeme ubistva bio u školskom autobusu.

Kako je rekao, njega je policija "navela" da svjedoči protiv trojice osumnjičenih.

Džekson je imao 19 godina kada je osuđen, a nakon što je izašao iz zatvora sastao se sa Vernonom i oprostio mu.

Odšteta od milion dolara biće mu isplaćena na osnovu formule koju koristi sud u Ohaju, koja uzima u obzir "izgubljena potencijalna primanja".

Prema rezultatima istraživanja objavljenim prošle godine, jedan od 25 osuđenika na smrt u SAD je nevin, a 3.000 ljudi trenutno čeka izvršenje smrtne presude.

Nedavno istraživanje lista "USA Today" pokazalo je i da je šansa da policija uhapsi i zatvori Afroamerikance veća nego kod bilo koje druge grupe u SAD.

(Blic.rs)

Portal Analitika