Košarka

Mirotić osvaja "Vjetroviti grad"

Krilni košarkaš Čikago Bulsa Nikola Mirotić jedan je od najboljih rukija u NBA ligi. Trebalo mu je malo vremena da pronađe svoje mjesto u sastavu ’Bikova’, ali kako vrijeme prolazi, njegova uloga u timu sve je veća.
Mirotić osvaja "Vjetroviti grad"
Portal AnalitikaIzvor

Momak rođen u Podgorici posebno je impresivan u tekućem mjesecu – na svih 11 utakmica u martu 24-godišnji Mirotić postigao je dvocifren broj poena, a u petak je Torontu ubacio 29 poena. Bulsi imaju mnogo problema sa povredama ove sezone, a Mirotić šansu dobija na poziciji trojke, što je bilo novo za njega s obzirom na to da mu je primarna pozicija krilni centar. 

“Pokušavam da radim i nešto više, a ne samo da šutiram trojke. Nemam dobar procenat u šutu za tri, tako da pokušavam da krenem u prodor, da postignem neke lake poene, da skačem, ali i da napadam sa niskog posta. Pokušavama da igram malo drugačije, ne samo da uhvatim loptu i da šutnem. To je veliko prilagođavanje za mene“, rekao je Mirotić.

Ove sezone bivši igrač Reala prosječno bilježi 9,5 i 4,9 skokova, a procenat šuta za tri mu je 31,5 – s obzirom na to da ima ’meku’ ruku, samo je pitanje trenutka kada će početi da pogađa više, što će ga učiniti još većom prijetnjom nego što je sada. 

“Kada igrač dolazi, manje-više imaš dobru ideju koje su njegove sposobnosti, ali kada ruki počinje sezonu, nisi siguran koliko će moći odmah da pokaže. Ono što je Mirotić pokazao jeste da može da se izbori sa svakim postavljenim zadatkom i da uživa u svakoj ulozi koja mu se povjeri“, kaže trener Bulsa Tim Tibodo. 

Mirotić je bio najbolji ruki decembra, pohvale stižu sa svih strana, ali Nikola ne leži na lovorikama. 

“Ovdje sam šest mjeseci i malo bolje razumijem način igre. Moram bolje da komuniciram u odbrani i da vjerujem svojim saigračima. Radim naporno, naročito u odbrani, pošto znam da napad nije problem. Ako želim da budem na parketu, moram da igram dobro u odbrani. Radim na tome, na skoku, na pomoći – mislim da smo napredovali, ali ne dovoljno“, naglašava Mirotić.

Kako pišu američki mediji, niko u svlačionici Bulsa nije bio glasniji u hvalama na račun Mirotića od Žoakima Noe, i to još od početka sezone i trening kampa. 

“Ovo je samo početak za njega, i on počinje više da vjeruje u sebe. Uvijek je bio igrač sa samopouzdanjem ali sada igra u velikim utakmicama na visokom nivou“, kaže francuski centar. 

Bulsi su trenutno treći na Istoku sa skorom 42-28, a jedan od većih aduta u plej-ofu biće im upravo Nikola Mirotić.

(izvor: B92.NET)

Portal Analitika