Društvo

Promovisan časopis KOMUN@

U organizaciji Gradske biblioteke i portala Ul-info, u Gradskoj biblioteci Ulcinju, sinoć je održana promocija časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore K O M U N @.
Promovisan časopis  KOMUN@
Portal AnalitikaIzvor

Pozdravljajući prisutne i izražavajući zadovoljstvo što se Komun@, časopis jedinstven po dizajnu, koncepciji i svojevrsnoj vrijednosti za buduće generacije, dr Nail Draga, u ime domaćina Centra za kulturu rekao je da duguje zahvalnost uređivačkom timu Komune što poklanja veliku pažnju baštini, tradiciji i običajima naših gradova i naroda u kojima žive, a time i drevnom gradu Ulcinju u kojima multikulturalizam živi od njegovog postanka čime se oni najviše ponose.

-Komun@ svakako tome daje pečat i doprinosi širenju zajedništva i ima najbolju moguću misiju jer spaja ljude, starine, gradove i njihove istorijske vrijednosti, a takvih časopisa, složićete se nema, ne samo u Crnoj Gori nego i u okruženju.

Govoreći na promociji u ime Ministarstva kulture i Direktorata za medije koji svesrdno podržava lokalne štampane medije, mr Željko Rutović, direktor Direktorata istakao je da je očigledna  ambicija osnivača i izdavača Komune bila, jeste i biće da multikulturalno biće Crne Gore bude karakter svih naših tragova koji jesu i nisu poznati ovdašnjem opusu koji na prirodan način  treba da postane valorizovan u našim sjećanjima.

-Trudeći se da pojave ne budu “incidenti”, nego da sjećanje bude pravilo, želimo da svi damo svoj doprinos onome što jeste i nasljeđe u riječi ne “Komuna”, nego Komun, taj zajednički izlazak na Komun, kao opšti teren, zajedničko dobro, zajednička imovina, javna stvar i, u nekom smislu, Res publica jeste ideja ideja, vodilja, putokaz kolektivne kulture sjećanja, kazao je on, apelujući da Komuna bude crnogorska agora, zbir različitih glasova sjećanja o nama, o našim tragovima, o našoj prošlosti zarad nekin novih  čitača i tumača naše prošlosti i njene velike vrijednosti koju propagira na pravi način časopis Komun@, pa i o Ulcinju, gradu  koji je imao burnu istoriju i predstavlja jedan od bisera naše prošlosti, rekao je između ostalog Rutović.

Poznati ulcinjski ljekar i humanista a vrijedni čuvalac baštine tog kraja kao saradnik Komune  prim dr Gani Karamanga učestvujući na promociji rekao je da ,sigurno neću promašiti temu  što će govoriti o  suživotu u Ulcinju, jer Crna Gora  je multinacionalna i multietnička zajednica, a time i Ulcinj gdje su oduvijek  sve tri konfesije živjele u slozi i prijateljstvu.

On je tom prilikom istakao  brojne primjere koji govore o zajedništvu, poštovanju i cijeni  tradicije i baštine naroda koji žive u toj opštini, napominjući da .„Komun@“  svojim pisanjem  govori o starim, ali trajnim vrijednostima koje ostaju zabilježene za brojna buduća pokoljenja.

-Na taj način  Komun@ daje doprinos da se naši običaji, tradicicija, događaji, raznolikosti i ljepota naših krajeva očuvaju od zaborava, zašta redakciji pripadaju sve čestitke, rekao je dr Gani, predlažući da bi ubuduće izdavač tog časopisa mogao da razmisli o ideji da jedna stranica „Komune“ bude štampana  na albanskom jeziku, a da bi urednik mogao biti publicista i novinar Mustafa Canka, koji odlično piše na oba jezika

Obraćajući se Ulcinjanima u ime redakcije i kao kolumnista Komune od njenog osnivanja , Željko Milović je kazao da je“Komuna”časopis koji nastoji da pomiri tradicionalnu i savremenu crnogorsku kulturu, da pokaže kakvi smo bili i kakvi smo sad, u nadi da će na taj način dokazati kako je Crna Gora neizostavna stanica Evrope, što je oduvijek i bila, samo što Evropa katkad zaboravlja na to.

 -“Komuna” pokušava da je prisjeti, i da nas prisjeti, kako su naše međe, trnice, kaštare, guvna, utvrde, pjesme i igre, i konačno - bogatstvo našeg suživota - stariji i vrijedniji od proizvoda instant McDonalds kulture i ere mobilnih telefona i ajfona. U vrijeme kad naša đeca sjede za stolom u kafiću i ne razgovaraju, već svako tipka na svoj telefon, a rečenički sklopovi se svode na lajkove, čekiranja i slengovske skraćenice, “Komuna” pokušava slikom i slovom da pokaže kako ima i drugačije kulture od one što nam prepredeno serviraju tabloidizirani mediji, televizijski i štampani,

On je takođe podsjeti da odavno već ratnička istorija sa pokličima kojima se ide u pobjede nije jedina istorija.

- Svuda u svijetu moderne istorije najviše se dotiču onoga najfinijeg što država ima, genezi umjetnosti, kulture, urbane misli, sporta... Tako i “Komuna” govori o davno zaboravljenom blagu predaka, o arheonalazištima, anterijama i jašmacima koje su nosili naši preci, tvrđavama i brodovima koje su gradili, o narodnim ali i modernim pjesmama, tradiciji našeg humora, o tome ko je i kad donio prvu fudbalsku loptu u gradove…završio je svoje nadahnuto obraćanje Milović.

Ismet Karamanaga, poznati ulcinjski profesor i hroničar tog grada, kao i autor nekoliko zanimljivih legendi i tekstova u Komuni, kazao je da je ona  izuzetno dobro koncepiran časopis za kojeg pišu eminentni novinari i naučni radnici raznih profila.

 -On se razlikuje se od ostalih časopisa i po jednostavnoj boji, ali mi nije pravo kada me Ulcinjani pitaju nakon što mediji objave informaciju da je odštampan novi broj, zašto nema na kioscima više primjeraka, jer to zaslužuje, i njegov tiraž mora biti mnogo veći, a interesovanje je ogromno, napomenuo je  Karamanga pohvalivši što je gradska biblioteka u poslednje vrijeme počela da poklanja pažnju promocijama vrijednih knjiga i časopisa, jer kako je rekao, to je pravo mjesto da se širi kultura pismenosti, a Ulcinj je zaista privilegovan  što je za njegove građane upriličena   promocija Komune u tom hramu pismenosti.

"Komuna" me često podsjeća na arhiv, koji predstavlja nepresušno vrelo za poznavanje i proučavanje povijesti i naše kulture. A da bi razumjeli istoriju i duh vremena, moramo stalno i ponovno iščitavati izvornu arhivsku građu“, rekao je između ostalog Mustafa Canka i dodao da je zahvaljujući glavnom uredniku tog časopisa Ulcinjanima širom otvorio prostor za slobodno pisanje, naglašavajući da i samom gradu Ulcinju potreban sličan časopis, makar je on izlazio i jednom u tri mjeseca.

Amer Ramusović, glavni urednik Komune rekao je da “Komun@”  časopis koji  objedinjuje sve ljude koji imaju pero,specifičnost i posvećenost našoj  baštini, konstatujući da mu predstavlja neizmjerno zadovoljstvo što se taj časopis promoviše i  gradu koji predstavlja  stecište baštine, običaja  i tradicije raznolike multikonfesionalne sredine koja slovi za primjer u našoj zemlji.

-Međutim, Komune ne bi bilo da nema složnog uređivačkog tima koji predvodi iskusni Minja Bojanić koji zajedno samnom i sjajnim dizajnerom i tehničkim urednikom Vojislavom Bulatovićem slažu mozaik od kockica koji dolaze od brojnih vrlih i nadasve  nepresušnih izvora podataka koje skupljaju naše kolege,za koje nije važno ko iz kojih medija dolazi, da li su to kolumnisti, istoričari, arhitekte, univerzitetski profesori, književnici i mnogi drugi…To je naša prednost i veličina sa kojom se ponosimo zbog čega smo postal brend kada je riječ o promovisanju kulturne i druge baštine, uz to kao neprofitna revija, podsjetio je prvi čovjek tog časopisa, napominjući da su počeli i sa izdavačkom djelatnošću, izdali do sada dvije knjige i da je u toku konkurs za nagradu Komune za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore koji je otvoren do 30.aprila tekuće godine.

Fragmente iz različitih tekstova iz ulcinjskog kraja koji su objavljivani u Komuni na neposredan i zanimljiv način prenijela je Ardita Rama, upravnica biblioteke koja je bila i medijator večeri, a promociju su upotpunili i uljepšali učenici ulcinjske muzičke škole Anida Sumai i Gojko Popović koji su zadobili salve aplauza nakon izvedenih arija.

                                                                                                             

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.