Abiznis

ŽPCG: Besprijekorna redovitost željezničkog saobraćaja (VIDEO)

Zadovoljstvo je Željezničkog prevoza Crne Gore da ukaže na činjenicu da su, dana 18. marta 2015. godine, svi vozovi u lokalnom i međunarodnom saobraćaju imali besprekorno uredne polaske i dolaske.
ŽPCG: Besprijekorna redovitost željezničkog saobraćaja (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Poštovanje reda vožnje u proteklom periodu bilo je na zavidnom nivou, čemu ide u prilog i jučerašnja situacija kada su svi vozovi na vrijeme krenuli i na vrijeme stigli u stanice. 
U 2014. godini zakašnjenjenje vozova u lokalnom saobraćaju iznosilo je u prosjeku 3 min, što je dvostruko manje u odnosu na 2013. godinu.
Ovakva realizacija reda vožnje zasluga je svih preduzeća u željezničkom sistemu, i zajednički prioritet uvijek je unaprijeđenje usluga u željezničkom saobraćaju kako bi se korisnicima naših usluga obezbijedilo sigurno, udobno putovanje, na vrijeme i u što kraćem vremenskom periodu.
Željeznički prevoz Crne Gore u lokalnom prevozu ostvario rekordne rezultate u 2014.-toj godini
U 2014. godini Željeznički prevoz Crne Gore prevezao je u lokalnom saobraćaju 1.004.867 putnika, što je najveći broj prevezenih putnika u posljednjih 25 godina.
Prevezeno je 339.828 putnika više u 2014. godini, u odnosu na 2013. godinu, ili u procentima povećanje iznosi 33,8%.
Takođe je u 2014. godini zabilježeno povećanje prihoda za 318.046 eura ili u procentima za 18%.
Tokom 2014.godine saobraćalo je 12.098 putničkih vozova, odnosno 2.620 više u odnosu na prethodnu godinu, što u procentima čini povećanje za 21,6%.
Takođe u pomenutoj godini znatno je poboljšana redovitost lokalnih putničkih vozova. Prosjećno zakašnjenje lokalnih vozova u 2013. godini iznosilo je 6,93 minuta, a u 2014. godini 3,50 minuta po vozu.
Ukupno kašnjenje lokalnih vozova smanjeno je za 22.500 minuta iako je bilo povećanja broja vozova koji su saobraćali u 2014. godini.
Zakašnjenje lokalnih vozova, na koja je uticao Željeznicki prevoz Crne Gore, u 2014. godini iznosila su 1,1 minut po vozu i smanjena su u odnosu na 2013. godinu za 44%.
Cijene karata
ŽPCG je novom tarifskom politikom prilagodio cijene putnicima tako što je na pojedinim relacijama cijena smanjena, na drugim promotivna cijena povećana. 

Na relaciji Podgorica–Nikšić promotivna cijena 1,50 eura. Za putnike koji češće koriste voz za prevoz na ovoj relaciji povratna karta iznosi 2,50 eura, dok sedmodnevna karta koja će putniku dati mogućnost da sedam dana putuje na relaciji Podgorica-Nikšić i obratno može se uzeti za 10.00 eura.

Takođe je snižena i cijena povratne vozne karte na relaciji Bar-Podgorica na dva eura, dok je na relaciji Podgorica- Bijelo Polje cijena karte snižena na tri eura. 

Rezultati ankete koja je sprovedena krajem maja od 500 ispitanih putnika cijenom je bilo zadovoljno 94%, što znači da je cjenovna politika prilagođena potrebama i finansijskim mogućnostima putnika.

Sta ŽPCG radi kako bi se povećala bezbijednost putnika
Kada je riječ o mjerama koje ŽPCG preduzima za povećanje bezbijednosti putnika ističemo da ŽPCG poštuje međunarodne i nacionalne propise koji se tiču tehničke ispravnosti i eksploatacije  vozila. Kod svake provjere za bezbijednost vozila ŽPCG obezbjeđuje kontrolu za bezbijednost i pouzdanost svojih voznih sredstava tako što po planu vrši servisne i kontrolno-tehničke preglede svojih voznih sredstava u svojim radionicama ili kod ovlašćenog održavaoca shodno Pravilniku o načinu održavanja željezničkih voznih sredstava.
Popusti u lokalnom saobraćaju

Već duži niz godina Željeznički prevoz prepoznaje đake, studente, omladinu i penzionere kao tradicionalne putnike, pa je za ove kategorije putnika predviđen popust od 30% od redovnih cijena predviđenih tarifom. Ove povlastice se ne odnose na promotivne cijene.

Tarifska politika cijena je fleksibilna i prilagođena je svim kategorijama putnika i to:

- Djeca do sedam godina i stariji od 75 godina imaju besplatan prevoz neograničen broj putovanja;
- Djeca do 14 godina i studenti mogu ostvariti popust do 50%;
- Lica mlađa od 26 godina i starija od 60 godina kao i penzioneri mogu putovati uz povlasticu od 30%;
- Putnici zainteresovani  za neograničen broj putovanja na svim relacijama i u svim voziovima mogu kupiti godišnju voznu kartu po cijeni od 300 eura;
- Takođe je moguće kupiti i mjesečne vozne karte za sve relacije po veoma pristupačnim cijenama.

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika