Politika

Knežević: DNP i DF ne moraju da brinu za svoju političku budućnost

Prvi Kongres Demokratske narodne partije (DNP) lidera Milana Kneževića, održan je danas u staroj zgradi Vlade u Podgorici. Sa kongresa je poručeno da će DNP, kao konstituent Demokratskog fronta (DF), nastaviti borbu za smjenu aktuelnog režima, te da će DF i dalje biti stožer okupljanja cijele opozicije.
Knežević: DNP i DF ne moraju da brinu za svoju političku budućnost
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik DNP-a je kazao da niko ne može da ugasi luču otpora u crnogorskom narodu i da veliki broj okupljenih na današnjem Kongresu najbolje govori da DF i DNP nemaju razloga da brinu za svoju političku budućnost, već da sada treba još snažnije i upornije da krenu u osvajanje slobode.

Knežević je naveo da je DF formiran u trenutku kada se Crna Gora nalazila na, kako je kazao, istorijskom raskršću i da je vrijeme potvrdilo ispravnost svih njihovih ideja.
„Sa kolegama iz DF-a vodimo iskrenu i bespoštednu borbu protiv režima, poštujući naše razlike kojih je malo i insistirajući na sličnostima koje su nas okupile. Hvala im što zajedno činimo DF“, izjavio je on.

Knežević je rekao da bi bio ljudski i politički nekorektan, da na današnjem Kongresu nije pomenuo bivšeg lidera DF-a Miodraga Lekića, koji je prema njegovim riječima, djelovanju tog političkog saveza davao dodatni ton. Kako je kazao, saradnja sa njim ostaje dragocjeno političko iskustvo.

Predsjednik DNP-a je istakao da će on i njegove kolege pored parlamentarnih formi djelovanja, shodno zaključcima Predsjedništva DF-a, krenuti u snažno organizovanu kampanju obilaska gradova širom države, kako bi utvrdili dalje pravce političkih akcija.

„Ako su građani Crne Gore za organizaciju mirnih protesta koji bi doveli do organizovanja fer i demokratskih izbora, niko od nas nema pravo da se zatvori u salonske rupe i teoretisanja, već je dužan da stane ispred građana i preuzme javnu odgovornost u borbi za demokratske promjene“, poručio je Knežević.

On je podvukao da uloga DNP-a i DF-a počinje da dobija na težini. Smatra da je neophodno stvoriti institucionalne pretpostavke da bi se održali fer i pošteni izbori, jer su krađe izbora, kako je kazao, zaštitni znak vladajuće koalicije.

Knežević je naglasio da DNP nema namjeru da redefiniše državno-pravni status Crne Gore, ali da ne želi da prećuti, kako je rekao, istinu da je referendum 21. maja brutalno pokraden.

„Cilj je bio da se u postreferendumskom periodu stvori polu-privatna država u kojoj se više nego jasno nazire režimsko-ideološka matrica, da su svi oni koji su 21. maja grasali za zajednički život sa bratskom Srbijom unutrašnji neprijatelji i građani drugog reda. Zato im sa prvog Kongresa DNP-a poručujem da je Crna Gora naša država i da od sada nećemo dozvoliti da nam bilo ko otima dio naše istorije, duhovnosti i budućnosti“, istakao je lider DNP-a.

Knežević je poručio da će se njegova partija i DF pored institucionalne smjene režima zalagati i za izgradnju društva socijalne pravde, eliminisanju socijalnih i statusnih razlika, borbi protiv vještački nametnutih podjela između Srba i Crnogoraca, koju su prema njegovim riječima, jedan narod u Crnoj Gori.

„To podrazumijeva svaki vid institucionalne borbe za srpski jezik kao većinski u Crnoj Gori, afiramciju vjerskih sloboda i zaštitu imovine Mitropolije crnogorsko-primorske i zaštitu njenog sveštenstva od progona, skraćenje državne himne za dvije posljednje strofe koje ne odražavaju istorjski, oslobodilački i antifašistički duh Crne Gore, kao i uvođenje narodne trobojke“, rekao je on.

Knežević je dodao da je DNP protiv učlanjenja Crne Gore u NATO, ali da ostaje privržen procesu evropskih integracija. Prema njegovim riječima, Rusija predstavlja našeg dokazanog dobrotvora i zaštitnika, te da bi sa tom federacijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom Crna Gora trebala da razvija najtješnju kulturnu i ekonomsku saradnju.

2103knezevic

Prisutnima se na prvom Kongresu DNP-a obratio potpredsjednik Skupštine i funkcioner DF-a Branko Radulović, koji je kazao da taj politički savez nije stvoren prije dvije godine, već da je osnovan 2010., a da je 2012. samo formalizovan. On je rekao da DF stalno raste i da će biti stožer okupljanja opozicije u njenoj borbi protiv režima.

„Zakleo sam se u Boga i vjerujem da smo na pravom putu. Sudbina Crne Gore je u našim i Božijim rukama. Živjeli“, poručio je Radulović.

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da su se konstituenti DF-a udružili u taj savez, jer ne žele novu istoriju i ne žele da se odreknu Svetog Petra Cetninjskog, Njegaša i kralja Nikole.

„Neko kaže da je to srpska istorija, neko da je crnogorska, ali je to naša istorija. Ovde se više ne zna šta je moral, a šta čast, šta je dobro, a šta zlo. Želimo da sačuvamo našu prošlost, a da stvorimo budućnost. Želimo novu Crnu Goru za nove izazove. Ovdje ne sjede ljudi kukavice, već hrabri i pošteni ljudi. Naš cilj nećemo izdati“, poručio je Medojević.

Predsjednik NOVE Andrija Mandić je rekao da su se mnogi trudili da prvi Kongres DNP-a ne bude uspješan, ali da broj pristunih najbolje govori koliko su uspjeli u tome. Pozvani smo, kaže on, da izvršimo srpsko-crnogorsko pomirenje, jer je to preduslov za smjenu vlasti.

„DF će biti jači. Bivši prijatelji DF-a su kazali da se u DF ulazi i izlazi slobodnom voljom. Nama nije tijesno u DF-u i evo prilike da nam se pridruže svi koji žele promjene“, naglasio je Mandić.

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić poručio je da će DF sa svojim konstituentima biti još čvršći, snažniji i jači u misiji da oslobodi Crnu Goru od mafije i sruši režim.

„Lider DF-a je postojao cijelo ovo vrijeme i sada postoji, a to je ideja o časnoj, poštenoj i građanskoj Crnoj Gori. To je ideja o narodnom pomirenju, ekonomskom prosperitetu, o borbi protiv siromaštva i državi socijalne pravde. Neke novoosnovane partije pominju formiranje vlade u sjenci. Zar Crnoj Gori nije dosta jedan Milo Đukanović, zar je potreban i njegova sjenka“, pita se Vučinić.

Prisutnima su se pored pored pomenutih funkcionera DF-a obratili i predsjednik Partije udruženih penzionera i invalida Crne Gore Vojin Vuletić, predsjednik Skupštine opštine Berane Goran Kiković  i predsjednik DNP-a Kolašin Aleksandar Dožić.

Protojerej stavrofor Velibor Džomić uputio je DNP-u telegram povodom prvog Kongresa partije, u kojem poručuje partiji Milana Kneževića da časno i čestito čuva Crnu Goru, koja je, kako je kazao, kroz vjekove utemeljena na kirilo-metodijskom, svetosavskom, svetovasilijevskom i svetopetrovskom predanju.

Prvom kongresu DNP-a u prepunoj zgradi stare Vlade pored gorepomenutih prisustovali su i: potpredsjednik PzP-a Koča Pavlović, funkcioneri DF-a Branka Bošnjak, Vojin Đukanović i Strahinja Bulajić, profesor Vladimir Božović ispred Matice srpske, ambasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Nestarenko i predsjednik mirovnog pokreta "NE u rat ne u NATO“ Gojko Raičević. Na Kongresu DNP-a nije bilo predstavnika nijedne druge partije, osim partija koje su konstituenti DF-a.

DNP će danas na dijelu sjednice koji je zatvoren za javnost verifikovati odluku o izboru predsjednika političkog savjeta, nadzorne i statutarne komisije, predsjednice asocijacije žena i portparola. Donijeće se takođe odluka o daljim aktivnostima te partije, o njenom širenju i snaženju u crnogorskim gradovima.

N.D.

Portal Analitika