Kultura

Frenk ŽOUSEL: Želimo ponovo da dođemo u Crnu Goru i otkrijemo još više ljepote

"Les Blérots de R.A.V.E.L" prestaje s radom u septembru, kada će projekat biti završen. Ali, svakome od nas bilo bi drago da se vratimo ovdje i da otkrijemo još više ljepota Crne Gore. Vidjeli smo samo Podgoricu i Kotor, jer smo imali malo vremena za obilaske, izjavio je za Portal Analitika Fred Žousel, pjevač i frontmen francuske grupe koja je sinoć nastupila u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Frenk ŽOUSEL: Želimo ponovo da dođemo u Crnu Goru i otkrijemo još više ljepote
Portal AnalitikaIzvor

Bio je ovo njegov prvi susret kako sa našom zemljom, tako i sa publikom različitih generacija koja je sinoć pažljivo slušala i gledala njihov maštoviti jednoipočasovni nastup.

- Publika je bila je divna ali, čini mi se, i malo iznenađena, naročito na početku. Mi smo tip benda koji radi mnogo toga na sceni. Ponekad se i potučemo - kao što je to ovog puta bio slučaj - ali to je, naravno, bila samo šala. Na kraju je sve ispalo super i ljudi su oduševljeno ustali kada smo završili nastup - ispričao je on s osmjehom i posebno naglasio da je bilo pravo zadovoljstvo svirati pred podogičkom publikom.

2103zou1Grupa "Les Blérots de R.A.V.E.L" nastala je 1996. godine kao ulična pozorišna trupa za nastupe tokom ljeta. Do danas su dijelom izmijenili svoj sastav, pa je publika sinoć mogla da uživa kako u muzičkom, tako i u glumačkom umijeću koje su na sceni CNP-a pokazali Žousel (glas, električna gitara i trombon), Alis Nure (harmonika, glas), Kamil Majer (saksofon, klarinet), Kler Mulen (truba), Ivan Ackerman (bubnjevi, perkusije), Frenk Tilmen (električna gitara, trombon) i Arno Žoje (bas gitara). Koliko su drugačiji, na neki način opisuje i dio njihovog imena - skraćenica R.A.V.E.L. koji se može prevesti kao "umjetnička obnova dobrovoljno razvijena od strane gubitnika". Uz rok, fank, džez, u osnovi njihovog muzičkog izraza je tradicija istočne Evrope i tamošnjih jevreja. Na pitanje kako je došlo do tog specifičnog spoja po kome su prepoznatljivi, naš sagovornik kaže:

- Kada smo počinjali, tadašnji članovi grupe slušali su različitu muziku. Jedno što nam je bilo zajedničko jeste ta muzika sa istoka Evrope. Zato je bilo normalno da odlučimo da pjevamo na francuskom, i to muziku koja ima te elemente. Nismo imali namjeru da se pretvaramo da pjevamo originalnu muziku, već smo da slušaocima bude jasno da nas je ta muzika inspirisala da napravimo svoju. Nakon mnogo godina i uticaja, posljednje je na red došlo da probamo džez, tako da smo sve pomiješali i to je ono što ste mogli da čujete na sceni.

Ali, kada je riječ o muzici i muzičarima sa Balkana, malo toga im je poznato.

- Iz Crne Gore - nisam siguran da znam za neku grupu ili muzičara. Ali, znamo za grupu ciganskih trubača "Čokalija". Većina bendova za koju znamo iz ovog regiona su - trubači, ali "Čokalija" nam se najviše dopada - kaže on.

2103zou2"Les Blérots de R.A.V.E.L" u naše krajeve su stigli tokom oproštajne turneje "Happy End Tour" na koji su se odlučili nakon osamnaest godina zajedničkog rada. Žousel priča daje to bio logičan slijed storije o grupi u kojoj će nastupati još koji mjesec.

- Osamnaest godina je veoma dug period za jedan bend. Počeli smo kada smo imali dvadesetak godina i sada želimo da se promijenimo. Svako od nas želi da otkriva nove stvari. Neki od članova benda ponovo zajedno rade na novim projektima, a neki prave nove bendove koji će više da izvode neku drugu muziku. Bila je ovo zabavna avantura, ali nakon 18 godina pomalo smo umorni i ne možemo više da skačemo po sceni kao što smo to nekad mogli. Dakle, treba nam i malo odmora.

No, on već ima spreman nastavak svog umjetničkog, preciznije - muzičkog puta za koji se odlučio.

- Ja ću uskoro biti samo pjevač - neću više svirati gitaru - i to u bendu "Who Did" u kome ću biti sa našim gitaristom Frenkom Tilmenom. Biće to muzika koja će objedinjavati rok i elektronski zvuk, a grupu će još činiti DJ, basista i klavijaturista. Volio bih da se sa njima vratim u Crnu Goru. Bilo bi to pravo zadovoljstvo. Ali, ovog puta ne bismo pjevali na francuskom, tako da to neće biti nastup istim povodom, na Danima frankofonije - zaključuje Žousel za Portal Analitika.

K.J.

Foto: Duško Miljanić

Portal Analitika