Abiznis

LUFTHANZA : Otkazano na stotine letova

Njemačka aviokompanija Lufthanza otkazala je na stotine letova, jer su piloti ušli u treći dan štrajka zbog dugoročnog spora sa upravom zbog prijevremenog penzionisanja.
LUFTHANZA : Otkazano na stotine letova
Portal AnalitikaIzvor

Otkazano je skoro 800 letova Lufthanze na dugim i kratkim linijama, uključujući 90 letova povezanih sa štrajkom italijanskih kontrolora letjenja, prenose Biznis.ba.

Sindikat Cockpit, jedna od glavnih sindikalnih organizacija pilota u Njemačkoj, saopštio je da će danas biti otkazani letovi na dugim linijama, ali da su oni spremni na pregovore sa rukovodstvom Lufthanze.

U međuvremenu, uprava Lufthanze je saopštila da je ovog mjeseca predstavila poboljšanu ponudu i da se eskalacijom štrajka sindikat samo udaljava od rješenja.

Piloti Lufthanze se žale na povećanje starosne granice za odlazak u prijevremenu penziju, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina života i uslove pod kojima je to moguće.

Do sada je, naime, kompanija plaćala godišnje osam procenata pilotske zarade na račun "prelaznog perioda", do odlaska u državnu penziju, a sada se traži povećanje starosne granice za prijevremenu penziju i učešće pilota u finansiranju tog perioda.

Osim toga, postoji još mnogo neriješenih pitanja, među kojima je "trn u oku pilota" nova strategija koncerna o jeftinim letovima.

Portal Analitika