Politika

CG I KIPAR: Potpisan Sporazum o borbi protiv terorizma

Sporazum Crne Gore i Kipra o saradnji u borbi terorizma i organizovanog kriminala predstavlja još jedan dokaz veoma dobre bilatralne saradnje i nastojanja kiparske strane da pruži podršku crnogorskom pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, ocijenili su šefovi diplomatija dvije zemlje, Igor Lukšić i Joanis Kasulides.
CG I KIPAR: Potpisan Sporazum o borbi protiv terorizma
Portal AnalitikaIzvor

Njih dvojica su, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, danas razgovarali u Nikoziji, nakon čega su potpisali Sporazum.

„Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala zadatak je svih zemalja EU, a mi smo, kao članica Unije, tu da pomognemo i zemljama koje pregovaraju, naročito jer smo ohrabreni uspjehom i odlučnošću Crne Gore u daljem sprovođenju neophodnih reformi” kazao je Kasulides.

 Lukšić je istakao značaj potpisivanja Sporazuma i u kontekstu sprovođenja reformi u prioritetnim oblastima u procesu pregovora.

“Sporazum koji smo potpisali otvara nove mogućnosti da unaprijedimo saradnju u specifičnim oblastima bezbjednosti, a za nas je važan i sa aspekta uspješnog ostvarivanja ciljeva iz pregovaračkog procesa za članstvo u EU, naročito kroz poglavlje 24 u skladu sa novim pristupom u pregovorima”, poručio je Lukšić.

O značaju i mogućnostima jačanja ekonomske saradnje potpredsjednik Lukšić je razgovarao sa ministrom finansija Kipra, Harisom Jorgijadesom. Ocijenjeno je da Crna Gora i Kipar kao male zemlje sličnog geografskog položaja i zajedničkog evropskog opredjeljenja imaju strateški interes za jačanje saradnje i veoma dobru perspektivu za razvoj i napredak.

Tokom sastanka je istaknuto da je veoma važno iskoristiti potencijale i brojne sličnosti malih evropskih država u pravcu pospješivanja ekonomskog napretka imajući u vidu da se s brojnim izazovima suočavaju i zemlje članice EU.

Mogućnost snažnijeg povezivanja dvije zemlje pružaju i oblasti energetike, turizma i trgovine, poručeno je sa sastanka potpredsjednika Lukšića i ministra energetike, trgovine, industrije i turizma Jorgosa Lakotripisa.

“Sagovornici su ocijenili da ove oblasti nose šansu za dalji razvoj obje zemlje ali i sadržajniju međusobnu saradnju. Kao turističke, mediteranske države, Crna Gora i Kipar kroz razmjenu iskustava mogu obezbijediti dodatne razvojne potencijale, a u razgovoru je ocijenjeno da oblast energetike za obje zemlje takođe predstavlja važnu šansu za snažniji ekonomski napredak”, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.