Abiznis

Potražnja za zlatom u Aziji će se udvostručiti

Potražnja za zlatom u Aziji trebalo bi do 2030. godine da se udvostruči i time podigne cijenu tog plemenitog metala na rekordni nivo.
Potražnja za zlatom u Aziji će se udvostručiti
Portal AnalitikaIzvor

To će biti posljedica povećanja bogatstva u Aziji, rasta investicija i veće kupovine nakita.

Prema procjenama stručnjaka iz australijsko-novozelandske bankarske grupe ANZ, potražnja za zlatom će do 2030. godine skočiti na skoro pet hiljada metričkih tona godišnje sa sadašnjih 2,5 hiljada tona, prenosi SEEbiz.

Cijena zlata bi, kako procjenjuju, sa sadašnjih oko 1,15 hiljada USD za uncu, mogla skočiti iznad dvije hiljade USD za uncu do 2025. godine, a do 2030. godine na 2,4 hiljade USD.

Potražnja za zlatom u Indiji i Kini, koje su najveći svjetski kupci zlata, dostići će u ovoj godini između 900 i hiljadu tona, a njihove centralne banke kupiće najmanje 400 tona, prema prognozama Svjetskog savjeta za zlato.

Iako na kraći rok gledano, ANZ predviđa cijenu zlata od 1,1 hiljadu USD, ali će cijena tog metala na duži rok porasti zbog povećanja bogatstva u Aziji, rasta investicija i rasta rezervi centralnih banaka.

Zlato za trenutnu isporuku na berzi u Londonu u petak je koštalo oko 1,15 hiljada USD za uncu, a na rekordnom nivou bilo je 2011. godine, kada je cijena porasla na čak 1,92 hiljade USD za uncu.

Portal Analitika