Društvo

Nova provjera poslovanja Filozofskog fakulteta

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore uputio je zahtjev Ministarstvu finansija za novom revizijom poslovanja Filozofskog fakulteta u Nikšiću.
Nova provjera poslovanja Filozofskog fakulteta
Portal AnalitikaIzvor

Novu reviziju Upravni odbor je tražio na posljednjoj sjednici, 10. marta, navodeći kao razlog nezadovoljstvo rezultatima prethodne kontrole, odnosno izvještajem koj i im je dostavio Filozofski fakultet.

Kako saznaje Pobjeda, predmet je proslijeđen službeniku zaduženom za internu reviziju, ali će Ministarstvo u komunikaciji sa upravom državnog univerziteta odlučiti da li je potrebno raditi eksternu reviziju poslovanja Filozofskog fakulteta.

„Upravni odbor je izrazio nezadovoljstvo dostavljenim izvještajem o finansijskoj reviziji na Filozofskom fakultetu i poslovanju te institucije, i naložio novu reviziju, koja će biti povjerena nezavisnom revizoru”, bio je zaključak upravljačkog tijela državnog univerziteta.

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović, koji je na tu dužnost izabran u apriju prošle godine, kaže da nije tajna da univerzitetska jedinica na čijem je čelu posljednjih nekoliko godina ima problema sa poslovanjem.

„Pravo Upravnog odbora je da traži novu reviziju i to mu je dozvoljeno Statutom Univerziteta Crne Gore. Dakle, tu nema ništa sporno. Vidjećemo šta će da pokaže nova, nezavisna kontrola. Činjenica je da smo imali problema, velikih dugovanja, ali treba imati u vidu nekoliko elemenata kada se govori o finansijskom poslovanju Filozofskog fakulteta. U periodu kada su počeli da se gomilaju dugovi, otvoreno je nekoliko novih studijskih programa. Veliki problem, u finansijskom smislu, napravila su nam isturena odjeljenja u Beranama studentski programi za obrazovanje učitelja i za engleski jezik i književnost. Bilo nam je obećano da ćemo imati pomoć opštine i nekih drugih činilaca, ali je ispalo da je sve palo na naša leđa“, kaže Barović za Pobjedu.

On  ističe da je na finansijske probleme Filozofskog fakulteta uticalo i smanjenje dotacija Univerzitetu Crne Gore iz državnog budžeta, što se, prema njegovim riječima, odrazilo na poslovanje svakog fakulteta ponaosob.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Filozofski fakultet duguje oko 700.000 eura. Samo na honorare za studijske programe u Beranama godišnje je odlazilo 150.000 eura, odnosno 100.000 eura više nego što su ti programi prihodovali od školarina. 

Portal Analitika