Društvo

Obustavljeni radovi na Manastiru Ostrog

Inspekcija zaštite kulturnih dobara naložila je obustavu radova na kompleksu Manastira Ostrog koji se izvode bez odgovarajućeg konzervatorskog projekta - saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.
Obustavljeni radovi na Manastiru Ostrog
Portal AnalitikaIzvor

Inspekcija je izvršila nadzor Manastira Ostrog po inicijativi Uprave za zaštitu kulturnih dobara i utvrdila da se izvode radovi adaptacije, sanacije i rekonstrukcije.

- Utvrđeno je da investitor ne posjeduje konzervatorski projekat i saglasnost za izvođenje radova od Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Inspektor je na zapisnik naložio obustavu radova koji se vrše bez odgovarajućeg konzervatorskog projekta - saopšteno je iz Uprave.

Direktorica Uprave za kulturna dobra Anastasija Miranović ranije je Pobjedi kazala da se ta služba još 10. decembra prošle godine obratila Upravi za inspekcijske poslove, kako bi pokušali ,,sinergetski da djeluju i stanu na put nelegalnim radnjama na manastirskom kompleksu“.

Uprava za inspekcijske poslove – Odsjek za inspekciju zaštite prostora obavijestila je 29. decembra prošle godine Upravu za zaštitu kulturnih dobara da je ta služba izvršila nadzor po njihovoj prijavi i utvrdila da nema osnova za postupanje s obzirom da su se na datoj lokaciji izvodili radovi na uređenju terena, popločavanju dvorišta, stepeništa, potpornim zidovima i drugim pomoćnim objektima, koje prema Zakonu o uređenju prostora i izgaradnji objekata kontroliše Komunalna policija.

Uprava je novi zahtjev za nadzor dobila prošle sedmice.

Direktor Komunalne policije u Danilovgradu Zdravko Đurović prošle sedmice Pobjedi je kazao da ta služba nije nadležna za građevinske radove koji se izvode na manastirskom kompleksu Ostrog.

- Nijesmo nadležni za građevinske radove na manastirskom kompleksu. Kontrolišemo samo privremene objekte. Tamo je riječ o građevinskim objektima od čvrstog materijala. Komunalna policija nema nikakave veze sa tim - naveo je on.

Uprava za kulturna dobra Crne Gore podnijela je prošle godine dvije tužbe osnovnom državnom tužiocu u Danilovgradu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske zbog kršenja Zakona o zaštiti kulturnih dobara i narušavanja arhitektonskog, umjetničkog i ambijentalnog značaja Manastira Ostrog. Pobjeda je od Tužilaštva 12. marta tražila informaciju da li su procesuirane prijave Uprave za kulturna dobra, ali do danas nije dobila odgovor na to pitanje.  

Manastir Ostrog je, osim zbog radova u manastirskoj porti, u žiži javnosti i zbog imovine koju je nepoznata osoba ili više njih, pod nepoznatim okolnostima, u posljednjoj deceniji prošlog vijeka prepisala na Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je u petak da je ,,nezakoniti upis Manastira Ostrog i Ždrebanik i 25 crkava“ u danilovgradskoj opštini na Mitropoliju crnogorsko-primorsku kriminalno djelo. Prethodno je načelnik područne jedinice Uprave za nekretnine u Danilovgradu Dragan Džaković rekao da je Manastir Ostrog u vlasništvo Mitropoliji prepisao jedan od tehničkih fakulteta u Podgorici.

- Nezakoniti upis 1.634.664 kvadratnih metara livada, šuma i pašnjaka, Manastira Ostrog i Ždrebanik i 25 crkava i crkvenih objekata u danilovgradskoj opštini na cetinjsku filijalu beogradske patrijaršije je kriminalno djelo visokog stepena opasnosti za našu državu - rekao je Mihailo.

On je optužio vlast da se dodvorava Srpskoj pravoslavnoj crkvi, navodeći da ,,kao i svi demagozi, cetinjska crkvena filijala, pogrešno tumači stvarnost, pa tvrdi da je crkvena imovina uvijek bila njihova, iako je tek nedavno nezakonito upisana na njih“.

Mitropolit je dodao da, kako bi se zaklonila ta činjenica, ni na jednom posjedovnom listu nije upisan datum upisa na nju.

- Crkveni vrh je korumpiranu administraciju naveo da joj samo u danilovgradskoj opštini preda u vlasništvo toliko zemljište i skoro sve crkvene objekte - kazao je Mihailo. On je ocijenio da je u tom ,,kriminalnom poslu saučestvovala činjenjem i nečinjenjem Uprava za nekretnine Područna jedinica iz Danilovgrada“, koja je ,,prećutala tu činjenicu, umjesto da greške ispravi i pokrene krivični postupak protiv odgovornih lica“. 

 Vučinić demantuje Džakovića

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić negirao je tvrdnje načelnika danilovgradske filijale Uprave za nekretnine Dragana Džakovića koji je Pobjedi rekao da nijesu tačni Vučinićevi navodi da je Manastir Ostrog bio pravno lice do 2007. godine, već da je taj status izgubio 1991. godine.

- Da nije u pravu potvrđuju to dva posjedovna lista - Katastarska opština Vrela, posjedovni list broj 492 od 4. novembra 2007. godine i Katastarska opština Međeđe i posjedovni list broj 181 od 23. marta 2005. godine, u kojima je manastir pravno lice sa matičnim brojem 0000002095491, a koje je potpisao, upravo gospodin Džaković - naveo je Vučinić. 

Pobjeda

ln-181-1ln-492-1
Portal Analitika