Svijet

Šarli ebdo: Sukobi zbog novca

Dva mjeseca od napada na redakciju časopisa "Šarli ebdo" došlo je do neočekivanog preokreta i razdora među zaposlenima zbog novca.
Šarli ebdo: Sukobi zbog novca
Portal AnalitikaIzvor

Od početka januara, kada se dogodio napad džihadista, u kasu magazina se slilo skoro 30 miliona eura.

Jedanaeast članova osoblja je pozvalo sve zaposlene da postanu ravnopravni akcionari ovog magazina, suprotstavljajući se sadašnjem rukovodstvu "Šarli ebdoa", prenosi AFP.

Trenutno je 40 odsto vlasništva nad listom u rukama roditelja Šarba, bivšeg direktora magazina koji je ubijen u napadu 7. januara, dok je vlasnik drugih 40 odsto karikaturista Ris, koji se oporavlja u bolnici od povreda ramena, a preostalih 20 odsto pripada generalnom menadžeru Eriku Portou. 

Međutim, jedan od novinara "Šarli ebdoa", Loran Leže, u srijedu je na kolegijumu iznenada objavio da je osnovana grupa za pregovore o podjeli kapitala ovog časopisa na ravne časti. 

Član te grupe je i Patrik Pelu, kolumnista koji se pojavio na jednom od najupečatljivijih snimaka sa marša protiv terorizma u Parizu četiri dana nakon napada, kada je jecajući pao u naručje predsjedniku Fransoa Olandu. 

Sve do napada "Šarli ebdo" je bio na ivici bankrotstva i prodavao samo oko 30.000 primjeraka nedjeljno. 

Međutim, novi broj koji je objavljen nedjelju dana nakon napada je "planuo" na kioscima - munjevitom brzinom je rasprodat u čak sedam miliona primjeraka. (B92)

Portal Analitika