Politika

Konjević: Osnažiti mehanizme protiv džihadizma

Delegacija Vlade Crne Gore koju je predvodio ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, učestvovala je na ministarskoj konferenciji “Zajedničko djelovanje protiv džihadizma”, koju su zajednički organizovali Federalna ministstva unutrašnjih i vanjskih poslova Republike Austrije.
Konjević: Osnažiti mehanizme protiv džihadizma
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na skupu koji je održan u Beču, ministri unutrašnjih i vanjskih poslova država Zapadnog Balkana, uz aktivno učešće evropskog komesara za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitrisa Avramopulosa, kao i evropskog koordinatora za borbu protiv terorizma, te predstavnika Europola i EU agencije za fundamentalna prava, razmatrali su različite mehanizme jačanja međusobne saradnje u borbi protiv terorističkih prijetnji uzrokovanih vjerskim ekstremizmom, te obezbjeđivanja sinergije između Evropske unije i država Zapadnog Balkana na planu prevencije terorističkih akata i razmjene informacija u cilju efikasnijeg suočavanja sa fenomenom stranih boraca.

U svom obraćanju, ministar Konjević se snažno založio za osnaživanje mehanizama regionalne saradnje na ovom osjetljivom polju i obavijestio o aktivnostima koje je Crna Gora, držeći visoko na listi prioriteta borbu protiv terorizma, sprovela kako na legislativnom, tako i operativnom planu, potvrđujući kapacitet da doprinese suočavanju sa ovim fenomenom ne samo u domaćim, već u širim okvirima.

On je informisao i o međunarodnoj konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde, koja će pod pokroviteljstvom Brdo procesa, biti održana u Budvi 16. i 17. aprila, a koja će predstavljati priliku da se dodatno unaprijede modaliteti podrške u prevenciji terorizma, ali i pruži efikasan odgovor na pitanje zatvaranja kanala za nelegalnu trgovinu oružjem na Zapadnom Balkanu.

Zasebno obraćanje na konferenciji imao je i ambasador Vladimir Radulović, državni sekretar za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, koji je naglasio važnost efikasnog i odlučnog suprotstavljanja prijetnjama koje ugrožavaju ne samo sigurnost i bezbjednost građana i društava, već prodrivaju i univerzalne vrijednosti.

U tom kontekstu, naglasio je kako borba protiv terorizma ne smije biti shvaćena kao novi sudar među kulturama ili religijama, jer ni jedna ne promoviše i ne sadrži pozive na činjenje zla.

Ministarska konferencija u Beču, zaključena je usvajanjem deklaracije o zajedničkoj borbi protiv terorizma,  a predstavljala je priliku i za susrete na margini sa ključnim regionalnim i evropskim partnerima kojima je predočena spremnost Crne Gore da, u skladu sa svojim kapacitetima, podrži sve akcije na suzbijanju i preveniranju terorističkih prijetnji.

Portal Analitika