Kultura

Komad "Dvije" Tene Štivičić premijerno 2. aprila u DODEST-u

Drama "Dvije" nagrađivane hrvatske autorke Tene Štivičić, nastalu u koprodukciji NVO Prazan prostor i Radmile Božović, biće premijerno izvedena 2. aprila na sceni DODEST podgoričko KIC-a "Budo Tomović".
Komad "Dvije" Tene Štivičić premijerno 2. aprila u DODEST-u
Portal AnalitikaIzvor

To je za Portal Analitika najavila organizatorka Marija Backović i podsjetila da je riječ o tekstu koji će, nakon Hrvatske i Srbije, sada imati prvo izvođenje i u Crnoj Gori.

- Glumački sastav čine renomirani glumci Crnogorskog narodnog pozorišta Gorana Marković, Radmila Božović i Branimir Popović, a epizodne uloge tumače mlade glumice Tijana Bjelica i Smiljana Martinović. Ovaj projekat je značajan korak u razvoju nezavisne kulturne scene u Crnoj Gori. Mladi glumci, uz podršku iskusnijih kolega, svojim entuzijazmom i talentom pokazuju da sa vrlo malo možemo održavati pozorišni kvalitet na zavidnom nivou - ističe Backović.

Ona dodaje da će Marković i Božović, koje su adaptirale tekst Štivčić za novo izvođenje, igrati na sceni, dok se u video-materijalu pojavljuju Popović, Bjelica i Martinović.

- Pozorište, kao specifičan oblik umjetnosti i živ proces koji se dešava upravo sada i upravo ovdje, ima funkciju da nas osvijesti, pokrene i prosvjetli. Upravo vođene ovom idejom, Marković i Božović odlučile su se za tekst "Dvije" - savremenu i suptilno-direktnu priču o dvijema mladim modernim ženama - zaključuje sagovornica Portala Analitika.

Podsjećamo, hrvatska dramska spisateljica Tena Štivičić poznata je ovdašnjoj publici po komadu "Sedam dana" Gradskog pozorišta koji je imao praizvođenje 2012. godine u Podgorici. Mlada autorka, čiji su tekstovi prevedeni na deset jezika i za koje je primila brojne kako hrvatske, tako i evropske nagrade, nedavno je postala laureat i "Susan Smith Blackburn" - najstarijeg i najvećeg priznanja koje se u svijetu dodjeljuje za najbolja dramska ostvarenja autorkama sa engleskog govornog područja. Štivičić je nagradu osvojila za dramu "Tri zime" ("3 Winters") koja je sredinom decembra prošle godina, s velikim uspjehom, imala praizvođenje u britanskom Nacionalnom teatru u Londonu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.