Društvo

Grbović: Zatražićemo sve informacije o smrti trudnice iz Rožaja

Ministarstvo zdravlja zatražiće sve informacije o uzrocima smrti Rožajke Sanele Kujević Murić da se ne bi spekulisalo da li se radi o nekoj infekciji, kazao je pomoćnik ministra zdravlja, Mensud Grbović, prenosi Mina.
Grbović: Zatražićemo sve informacije o smrti trudnice iz Rožaja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje novinara ima li novih informacija oko slučaja trudnice u Rožajama, i da li je moguće da je smrt nastala zbog infekcije u beranskoj bolnici ili rožajskom Domu zdravlja, Grbović je kazao da Ministarsvo ima informaciju koju je dobilo iz rožajskog Doma zdravlja, a koje je razmatralo taj slučaj.

»Po informacijama koje mi imamo, radilo se o obolijevanju trudnice koja je porođena 25. februara sa tegobama koje su više ličile na probleme gornjeg respiratornog trakta, a koja se javila doktoru i u Hitnu pomoć u Rožajama, i zbog pogoršanja je hospitalizovana u porodilištu Domu zdravlja u Rožajama«, kazao je Grbović novinarima u parlamentu.

On je rekao da je trudnica umrla u ranim jutarnjim satima, navodeći da Ministarstvo nema drugih informacija.

»Znamo da je urađena obdukcija, a o njenim rezultatima nijesmo upoznati. Mi ćemo u danima koji su ispred nas preduzeti sve da dobijemo što više informacija i da vas blagovremeno informišemo o situaciji. Za sada ne bih špekulisao da se radi o nekoj infekciji«, poručio je Grbović.

On je objasnio da se radilo o prijevremenom porođaju, u sedmom mjesecu trudnoće.

»Porodilja je sjutradan, poslije porođaja, puštena kući. Po navodima iz Opšte bolnice u Bijelom Polju porođaj je protekao bez komplikacija i nije im se vraćala na kontrolne preglede«, naveo je Grbović.

Upitan da li je upoznat sa zahtjevima 16 nevladinih organizacija (NVO), i šta će učiniti po tom pitanju, Grbović je potvrdio da je Ministarstvo upoznato sa tim.

»Zahtjevi su stigli u Ministarstvo zdravlja, dobili smo novog ministra i u odnosu na to ćemo se odrediti«, poručio je on.

Na pitanje kolike su šanse da Ministarstvo zdravlja dostavi briseve iz proteklih pet, šest godina o stanju u zdravstvenim ustanovama, a koje su poslanici tražili, a nijesu dobili zbog Zaštite ličnih podataka, Grbović je kazao da je taj resor svu dokumentaciju koju je imao o slučaju u Bijelom Polju dostavilo tužilaštvima u tom gradu i u Podgorici.

»Ta dokumentacija postoji, a Ministarstvo zdravlja nije u posjedu rezultata briseva«, rekao je Grbović.

Portal Analitika