Kultura

"Urnebesna tragedija" nacionalnog teatra na 60. Sterijinom pozorju

Nova predstava "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića biće izvedena u takmičarskoj selekciji 60. Sterijinog pozorja koje će se održati od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu.
"Urnebesna tragedija" nacionalnog teatra na 60. Sterijinom pozorju
Portal AnalitikaIzvor

Na jubilarnom Pozorju biće izvedneo devet predstava u takmičarskoj selekciji Nacionalne drame i pozorišta, i tri u međunarodnom programu "Krugovi".

- Dramskih tekst govori o sukobimа u porodici koju čine bivši komunisti i pripаdnici grаđаnske opcije. Kolаterаlnа žrtvа porodičnih sukobа je dvаnаestogodišnji sin Neven koji krаj komаdа dočekuje sа dubokom krizom identitetа. Od trenutkа kаdа je nаpisаn komаd do dаnаs proteklo je dvаdeset i više godinа i mnogo togа se u nаmа i oko nаs promijenilo. Svаđe tzv. komunistа i tzv. grаđаnа s krаjа osаmdesetih sаdа su sаmo sjećаnje nа put sаzrijevаnjа nаšeg društvа i zаto je Neven u ovoj predstаvi mladić koji se prisjećа detinjstvа i stаvljа tаčku nа nekаdаšnje sukobe. Reditelj Veljko Mićunović je komаd delikаtno pomjerio kа crnogorskom mentаlitetu, ne ugrožаvаjući strukturu djelа i ljepotu jezikа. Ovа predstаvа je znаčаjnа zаto što "Urnebesnu trаgediju" vrаćа u pozorišni život kroz novo i svježe čitаnje - navela je selektorka festivala Marina Milivojević Mađarev u selektorskom obrazloženju.

Pored drame CNP-a, u selekciji je još jedna crnogorska produkcija - "Providenca" Stevana Koprivice u režiji Egona Savina i produkciji Centra za kulturu Tivat. Konkurenti za nagrade još su "Zmajeubice" Milene Marković u režiji Ive Milošević Jugoslovenskog dramskog pozorišta, "Život stoji, život ide dalje" Filipa Vujoševića u režiji Jelene Bogavac Bitef teatra, "Doktor Nušić" u režiji Kokana Mladenovića i koprodukciji Kruševčkog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, "Mister Dolar" Branislava Nušića u režiji Snežane Trišić Narodnog pozorišta Subotica, "Kazimir i Karolina" Edena fon Horvata u režiji Snežane Trišić i produkciji Ateljea 212, "Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad" Zlatka Pakovića Centra za kulturnu dekontaminaciju, i "Dok nas smrt ne razdvoji" Mire Furlan u režiji Predraga Mikija Manojlovića i produkciji Radionice integracije.

Za Međunarodni program Krugovi selektorka je odabrala predstavu "Kralj Betajnove" Ivana Cankara u režiji Eduarda Milera i koprodukciji SNG Maribor i SNG Ljubljana, "Vučjak" Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana HNK iz Zgreba, i "Kristofor Kolumbo" Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Marina Milivojević Mađarev odluku o selekciji ovogodišnjih učesnika Sterijinog pozorja donijela je od predloženih 97 predstava. 

Portal Analitika