Društvo

FOTO: Do kad će Ribnica biti ogledalo opšte nekulture?

I pored nebrojeno akcija uklanjanja smeća, čestih medijskih pisanja i apela iz preduzeća “Čistoća” i NVO, korito rijeke Ribnice i dalje je puno raznog otpada. Iz JP “Čistoća” koje je nadležno za čišćenje riječnih obala kazali su da je početkom februara na potezu od restorana “Ribnica” do mosta “Žrtava fašizma” sakupljeno 50 kesa otpada, ali da se i pored toga nepropisno odlaganje otpada nastavlja. NVO “Green Home” smatra da institucije moraju pristupiti kažnjavanju pojedinaca i grupa koji nepropisno odlažu otpad.
FOTO: Do kad će Ribnica biti ogledalo opšte nekulture?
Portal AnalitikaIzvor

Plastične kese, flaše, limenke, špricevi, razni kabasti otpad duž obala Ribnice, od njenog izvora do ušća u Moraču je slika koju su Podgoričani godinama unazad navikli da gledaju.

Rijeka u pjesmama opjevana toliko je zagađena raznoraznim otpadom da se stiče utisak  da sama generiše smeće.

Sav taj otpad najviše se baca upravo blizu njenog izvorišta, na Vrelima ribničkim i na Koniku, da bi ga voda potom raznosila nizvodno, zagađujužo dijelom i lijevu obalu Morače od sastavaka i dalje.

U to se uvjerila i ekipa Portala Analitika. Iz kuća na Koniku i na Vrelima niko ne baca smeće u kontejnere koji zvrje prazni, već je razbacano svuda okolo, a vjetar ga potom raznosi  svuda. Duž rijeke su napravljene prave male deponije smeća, što stvara sliku koja ne priliči nijednoj urbanoj naseobini.1903ribnica3

Teško protiv nesavjesnih građana: Iz JP “Čistoća”, koje je nadležno za čišćenje rječnih obala, saopšteno je za Portal Analitika da je početkom februara grupa od osam radnika bila angažovana na uklanjanju otpada sa obale Ribnice, na potezu od restorana “Ribnica” do mosta “Žrtava fašizma”. Tada je sakupljeno, kako su naveli, 50 kesa otpada!

- Međutim, trenutne slike pokazuju da je ružna praksa nepropisnog odlaganja otpada ipak nastavljena. Nažalost, svjedoci smo da su ovi prostori često devastirani od strane nesavjesnih pojedinaca, pa se prilikom čišćenja osim komunalnog otpada uklanjaju i određene količine kabastog otpada – kazala je za Portal Analitika portparol “Čistoće” Senada Mulešković.

Ona ističe da je  “Čistoća” u prethodnom periodu postavljala i table upozorenja, kao i zaštitnu ogradu na Brijegu Ćukovića, s obzirom da je otpad odlagan na ovom prostoru najvećim dijelom završavao u koritu Ribnice.

- Koristimo i ovu priliku da apelujemo na pojedince da ne odlažu otpad na nedozvoljena mjesta, naročito obale i korita rijeka, kako bismo svi zajedno doprinijeli očuvanju životne sredine i izbjegli stvaranje ružnih slika koje se, uprkos čišćenjima, stalno ponavljaju – poručili su iz “Čistoće”.1903ribnica2

Oni su napomenuli da su u prethodnom periodu, učešće u akcijma čišćenje Ribnice uzimale i druge institucije Glavnog grada, nevladine organizacije i pojedine kompanije, koje se bave zaštitom životne sredine.

Pristupiti kaznama: Jedna od organizacija koja je učestovala u čišćenju korita Ribnice i koja je često apelovala na stanje koje se obale te rijeke nalaze je NVO “Green Home”. Komentarišući stanje u kojem se Ribnica nalazi već  godinama, iz te NVO ističu da najnovije slike Ribnice osslikavaju nažalost pravo stanje stvari kada se radi o odlaganju otpada u našoj zemlji.

“Činjenica da se ovakve slike ponavljaju poslije svake značajnije kiše je zabrinjavajuća i govori u prilog tome da se problem otpada ne riješava na pravi način. Takođe, smatramo da institucije moraju pristupiti sistemu kažnjavanja pojedinaca i grupa koji nepropisno odlažu otpad na mjestima koja nisu za to predviđena kako bi ovakve pojave značajno umanjili ako ne i u potpunosti eleminisali”, rekla je za  Portal Analitika koordinator  na projektima NVO  Green Home Azra Vuković.1903ribnica1

Ona je iskoristila priliku da još jednom apeluje na građane da ne odlažu otpad u korita Rijeka.

“Velika proljećna čišćenja dvorišta i kuća ne smiju se pretvoriti u masovno odlaganje raznih vrsta otpada pored kontejnera i u korita Rijeka”, poručila  je Vuković.

Promjeniti navike:  I pored akcija koje sprovodi “Čistoća”, apela iz NVO i medija, otpad se i dalje gomila na obalama Ribnice, prije svega zbog nedostatka opšte kulture.1903ribnica8

Očigledno je da će proći još puno vremena dok nesavjesni građani steknu naviku da smeće bacaju u kontejnere a ne u korita rijeka, a za to će po svim prilikama biti potrebno uvesti sistem kažnjavanja.

Ako se to  ne desi sve akcije čišćenja i apeli će ostati uzaludni a Ribnica će i dalje biti paradigma opšte nekulture.

 

B.K.

Foto: I.  Božović

Portal Analitika