Svijet

U Varšavi otvorena "sigurna kuća" za homoseksualce žrtve nasilja

Poljska prijestonica Varšava kao prva u postkomunističkoj Evropi otvorila je sigurnu kuću za homoseksualce i druge seksualne manjine - žrtve porodičnog nasilja ili u istopolnom partnerstvu koje su zbog svoje seksualne orijentacije bile prinuđene da napuste dom.
U Varšavi otvorena "sigurna kuća" za homoseksualce žrtve nasilja
Portal AnalitikaIzvor

"Sigurna kuća zamišljena je kao bezbjedno utočište za homoseksualne i biseksualne kao i transrodne osobe koje su zbog nasilja povodom njihove seksualne orijentacije bile prinuđene da napuste svoje domove. Među njima su i ljudi koje su iz kuće izbacili njihovi roditelji", kazala je poljskim medijima Iga Kostševa iz nevladine organizacije Lambda.

Pokazalo se da je gradu potrebna posebna sigurna kuća za žrtve nasilja iz redova seksualnih manjina zato što su u sigurnim kućama za žrtve nasilja u tradicionalnim porodicama često homoseksualci i lezbijke nailazili na odbijanje ili čak i maltretiranje.

Boravak u sigurnoj kući je besplatan i dobrovoljan i može da traje do tri meseca a u izuzetnim slučajevima uz odobrenje do pola godine. Sigurna kuća na tajnom mjestu u Varšavi otvorila je vrata u februaru i za sada ima tri stanara a može da primi ukupno 12 osoba.

"Veoma je važno što sigurna kuća prima transrodne osobe zato što su upravo one iz cijele LGBT populacije najviše izložene fizičkom nasilju", kazala je Martina Lisakjevič iz nevladine organizacije Trans-Fuzja.

U tradicionalnoj, religioznoj katoličkoj Poljskoj nema ni naznaka političke volje da parlament dozvoli istopolne brakove a i društvo ne odustaje od diskriminacije seksualnih manjina, iako zahvaljujući profesionalnosti poljske policije kao nijedne druge u postkomunističkim članicama Evropske unije, gradovima širom zemlje redovno i bezbjedno svake godine prolaze gej parade.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika