Abiznis

Ko ima pravo na naknadu od nezaposlenosti i koliko iznosi?

Vlada Crne Gore objavila je juče kriterijume za određivanje prava na novčanu naknadu od nezaposlenosti koja iznosi 40 odsto minimalne zarade definisane Opštim kolektivnim ugovorom. Trenutna minimalna zarada iznosi 193 eura, što znači da je prosječna naknada od nezaposlenosti nešto veća od 87 eura.
Ko ima pravo na naknadu od nezaposlenosti i koliko iznosi?
Portal AnalitikaIzvor

“Pravo na novčanu naknadu od nezaposlenosti, nakon prestanka radnog odnosa, ima osiguranik koji prije prestanka radnog odnosa ima staž osiguranja od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili sa prekidima u poslednjih 18 mjeseci, kojem je radni odnos prestao bez njegove saglasnosti ili krivice. Sve to pod uslovom, da se prijavi Zavodu i podnese zahtjev u zakonom propisanom roku”, piše u Izvještaju o radu Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Osnovni kriterijum za utvršivanje perioda za koje vrijeme nezaposlenom licu nakon prestanka radnog odnosa pripada novčana naknada, je prethodno ostvarena dužina staža osiguranja. Minimalni period za koji se vrši isplata novčane naknade iznosi tri mjeseca (za osiguranike sa stažom osiguranja dugim od jedne do pet godina), a maksimalni 12 mjeseci (za osiguranike sa više od 25 godina staţa osiguranja). Izuzetak čini nezaposleno lice, koje ima više od 35 godina staţa osiguranja, kojem pravo na novčanu naknadu traje do ponovnog zaposlenja ili do nastupanja nekog od osnova za prestanak prava na novĉanu naknadu. Isto pravo ima roditelj lica koje u skladu sa zakonom ostvaruje pravo na ličnu invalidninu, pod uslovom da ima više od 25 godina staža.

“Takođe, novčana naknada pripada invalidu II odnosno III kategorije, koji nije korisnik privremene naknade po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, bez obzira na ostvareni staž osiguranja, dok čeka na zaposlenje, odnosno do nastupanja nekog od osnova za prestanak prava na novčanu naknadu u skladu sa zakonom. Novčana naknada, shodno članu 57 Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, iznosi 40 odsto minimalne zarade utvrđene Opštim kolektivnim ugovorom”, navodi se u dokumentu.

Uslovi za sticanje prava, ostvarivanje i prestanak, dužina trajanja, visina novčane naknade i ponovno sticanja prava na novĉanu naknadu utvrđeni su Zakonom o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti.

P.Zečević

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.