Svijet

Štrajk u Lufthansi: Blokirano hiljade putnika na međunarodnim linijama

Hiljade putnika na međunarodnim linijama blokirano je nakon što je štrajk pilota Lufthanse proširen na duge linije, a u kompaniji očekuju otkazivanje letova i danas.
Štrajk u Lufthansi: Blokirano hiljade putnika na međunarodnim linijama
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nakon otkazivanja 84 od 153 leta na dugim linijama, što je pogodilo 18 hiljada putnika, Lufthansa je saopštila da će još 790 letova morati da bude otkazano pošto je sindikat pilota Cockpit ponovo pažnju usmjerio na letove na kratkim i srednjim linijama.

Iz kompanije navode da je štrajk kontrolora leta u Italiji razlog za današnje otkazivanje najmanje 90 letova, prenosi Biznis.ba.

Očekuje se da će danas ta dva štrajka pogoditi 94 hiljade putnika, ali se u kompaniji nadaju da će letovi na dugim linijama biti donekle normalizovani.

Piloti štrajkuju od srijede zbog spora u vezi sa beneficijama za penzionere i planiranim povećanjem broja jeftinih letova.

Kompanija pokušava da umanji troškove i pokrene nove pregovore sa radnicima, pošto je suočena sa oštrom konkurencijom u vidu firmi koje nude jeftine letove, poput Emiratesa i Turkish Airlines-a.

Piloti Lufthanse protive se ovim planovima, a samo prošle godine organizovali su deset štrajkova.

Izvor: biznis.ba; foto: index.hr

Portal Analitika