Svijet

Uspjeh sezone u turizmu diktira i TripAdvisor

Studija na primjeru Trip Advisora i Irske potvrdila je kako jedna web stranica može itekako imati uticaj na cijelu jednu industriju, a time i na ekonomiju zemlje.
Uspjeh sezone u turizmu diktira i TripAdvisor
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sa svojih milijardu dolara godišnjih prihoda i preko 60 miliona korisnika, TripAdvisor najpopularnija je i najjača stranica za pregled i rezervacije turističkih kapaciteta na svijetu. Ono što je davne 2000. godine počelo kao još jedna web stranica sa slikama destinacija i preporukama, pretvorilo se u alat koji direktno utiče na kvalitet turističke sezone neke zemlje.

Paralelnom analizom hotelske ponude Dablina i Las Vegasa između 2007. i 2009. godine, na Univerzitetu u Dablinu primijetili su promjenu dinamike rezervisanja smještaja skladno promjenama ocjena ponude, odnosno rastu tzv. mehurića i zvjezdica za oznaku kvaliteta.

Naime, dok su u Irskoj hotelijeri počeli uvažavati primjedbe svojih gostiju i reagovati tako što su poboljšali ponude, u Las Vegasu je situacija ostajala nepromijenjena.

Kroz dvogodišnji period Irci su napredovali s preporukama s 3.6 mehurića na 3.8 što je rezultiralo učestalijim rezervacijama i rastom prihoda. Nezavisno istraživanje analitičara iz Tourism Economics pokazalo je i da korisnički generisani sadržaji s TripAdvisora godišnje generišu 1,7 milijardi dolara prihoda odnosno 2,2 odsto ukupnih turističkih prihoda Velike Britanije.

Izvor: 24sata.hr; foto: b92.net

Portal Analitika