Politika

Đukanović ima 11 savjetnika, rekorder u regionu

Vlada je na sjednici u srijedu imenovala nove savjetnike premijera Mila Đukanovića, a to su Nina Vujošević i Vojin Vlahović, čime šef crnogorske izvršne vlasti postaje rekorder u regionu po broju članova kabineta, piše Dan. Naime, prema zvaničnim podacima sa sajta Vlade, Đukanović ima čak 11 savjetnika, što je znatno više nego što imaju njegove kolege u susjednim državama.
Đukanović ima 11 savjetnika, rekorder u regionu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iako na zvaničnom sajtu Vlade Srbije nije moguće precizno utvrditi koliko premijer Srbije Aleksandar Vučić ima savjetnika, prema pisanju lista Danas, ima ih pet, uključujući i strane savjetnike, bivše zvaničnike.

Vučića, (koji ima i šefa kabineta) savjetuje Suzana Vasiljević (za medije) i Đerđ Matković (za spoljnu politiku). Drugi savjetnici su Gojko Radić i Aleksa Jokić. Međutim, u Vučićevom gimu su i bivši austrijski državnik Alfred Guzenbauer, Franko Fratini iz Italije i Dominik Štros Kan, bivši generalni direktor MMF-a, te Toni Bler, mada oni ne spadaju u „klasične” savjetnike, pa je stoga razumno zaključiti da u kabinetu srpskog premijera postoji pet savjetnika.

Što se tiče predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, prema podacima sa njegovog sajta, on ima sedam savjetnika i šefa kabineta.

U kabinetu hrvatskog premijera Zorana Milanovića, osim njegovog šefa, postoji još sedam savjetnika četiri za vanjske odnose, diplomatski protokol, privredu i odnose sa Saborom i tri za kulturu, nauku i evropsko pravo.

Primjera radi, u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića, prema podacima sa njegovog zvaničnog internet sajta, angažovani su Haris Bašić, šef kabineta, i Elvir Čamdžić, savjetnik za vanjsku politiku.

Slovenački premijer Miro Cerar, osim šefa kabineta, ima šest savjetnika, što znači da svi ti podaci Đukanovića svrstavaju u regionalnog lidera po broju članova kabineta.

Izvor: Dan; foto: cdm.me

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Momčilo,Pljevlja
20.03.2015. 11:53

za "Realnog", Neka ti gospod Bog da zdravlje i dug život, a ako si ti realan , onda sam ja Car Haile Selasije.

3
3
R Realan
20.03.2015. 18:14

Momčilo, molim vas da prvo pročitate, ali pažnjivo, pa onda komentarišite. Citirao sam *paradoksi* a moj je stav da su NAŠE insitucije su već stasale i da to nema veze sa brojem savjetnika. Pozdrav za PV.

1
0
A Anonimno-854600142
20.03.2015. 10:16

Ima savjetnike na teret buzeta gradjana a ovamo pozivaju njegovi ministri na stednju. Naravno, na stetu gradjana.

2
3
H HR
20.03.2015. 09:34

Morate znati da je bivši RH predsjednik Josipović imao 14 savjetnika...tako da je Đukanović još i dobar..

4
2
p paradoksi
20.03.2015. 09:03

Kakav Vam je ovo tekst? Šta ste nam njime rekli i poručili? Ako je tema, obradite je a nemojte nam donostiti još jednu naklapalicu Dana ili bilo kojeg stranog medija. Molim Vas da povedete računa, u zadnje vrijeme kriterijum vam opada kao da ne bdijete nad onim što obvavljujete. Nijesam apologeta Mila Đukanovića, ali ako već o tome pišete napišite i zašto je to tako i ko su ljudi koji ga i zašto savjetuju. Napomenuću da u drugim državama to rade institucije koje ne potiru svoju državu i svoju naciju kao kod nas. Tako da neko toj instituciji Predsjednika Vlade moraju pomagati savjetnici dok stasaju institucije koje rade za dobro ove zemlje.

15
5
r realan
20.03.2015. 10:20

`` dok stasaju institucije koje rade za dobro ove zemlje`` Gospodine, možda jeste a možda i niste apologeta ( čemu strane riječi kad imamo lijepe naše ), branilac bilo koga, ali citirano mi zvuči kao: * Ne lipši magarče do zelene trave *

6
4
S Superhik
20.03.2015. 10:29

Ma samo polako. Ninajte vi te institucije, dvadeset i kusur godina. I bar još toliko treba pa tek da guknu nešto. U međuvremenu, još savjetnika. Imamo kapacitete za to, bogata država. A i vidi se da rade odličan posao, posebno po pitanju afirmacije crnogorske nacije. Amfilohije je posebno očaran tim rezultatima. Pa, u nekom novom hramu SPC izgrađenom našim sredstvima, dako nađu načina da naslikaju u dobrotvore i Đukanovićeve savjetnike pored njega.

0
1
s službenik
20.03.2015. 10:57

Novinarima nkad ugoditi, da ih je tri, rekli bi Milo sam odlučuje o svemu, sad kažete da ih je previše.....pa naravno da treba da ih bude premijer je razumna osoba, koja hoće da ćuje i svoje saradnike,...zato novinari, ovi naslovi ne plijene pažnju...naprotiv, neukusni su

3
1