Politika

Đukanović ima 11 savjetnika, rekorder u regionu

Vlada je na sjednici u srijedu imenovala nove savjetnike premijera Mila Đukanovića, a to su Nina Vujošević i Vojin Vlahović, čime šef crnogorske izvršne vlasti postaje rekorder u regionu po broju članova kabineta, piše Dan. Naime, prema zvaničnim podacima sa sajta Vlade, Đukanović ima čak 11 savjetnika, što je znatno više nego što imaju njegove kolege u susjednim državama.
Đukanović ima 11 savjetnika, rekorder u regionu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iako na zvaničnom sajtu Vlade Srbije nije moguće precizno utvrditi koliko premijer Srbije Aleksandar Vučić ima savjetnika, prema pisanju lista Danas, ima ih pet, uključujući i strane savjetnike, bivše zvaničnike.

Vučića, (koji ima i šefa kabineta) savjetuje Suzana Vasiljević (za medije) i Đerđ Matković (za spoljnu politiku). Drugi savjetnici su Gojko Radić i Aleksa Jokić. Međutim, u Vučićevom gimu su i bivši austrijski državnik Alfred Guzenbauer, Franko Fratini iz Italije i Dominik Štros Kan, bivši generalni direktor MMF-a, te Toni Bler, mada oni ne spadaju u „klasične” savjetnike, pa je stoga razumno zaključiti da u kabinetu srpskog premijera postoji pet savjetnika.

Što se tiče predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, prema podacima sa njegovog sajta, on ima sedam savjetnika i šefa kabineta.

U kabinetu hrvatskog premijera Zorana Milanovića, osim njegovog šefa, postoji još sedam savjetnika četiri za vanjske odnose, diplomatski protokol, privredu i odnose sa Saborom i tri za kulturu, nauku i evropsko pravo.

Primjera radi, u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića, prema podacima sa njegovog zvaničnog internet sajta, angažovani su Haris Bašić, šef kabineta, i Elvir Čamdžić, savjetnik za vanjsku politiku.

Slovenački premijer Miro Cerar, osim šefa kabineta, ima šest savjetnika, što znači da svi ti podaci Đukanovića svrstavaju u regionalnog lidera po broju članova kabineta.

Izvor: Dan; foto: cdm.me

Portal Analitika