Društvo

Jedan od tehničkih fakulteta u Podgorici prepisao manastir Ostrog na SPC

Manastir Ostrog i sva njegova imovina prepisani su 1991. godine na Mitropoliju crnogorsko-primorsku. To je učinio jedan od tehničkih fakulteta u Podgorici kojem je tadašnja služba katastra opštine Danilovgrad proslijedila na obradu elaborat katastarske opštine Vrela, kojoj pripada i Manastir Ostrog, kazao je Pobjedi načelnik područne jedinice Uprave za nekretnine u Danilovgradu Dragan Džaković.
Jedan od tehničkih fakulteta u Podgorici prepisao manastir Ostrog na SPC
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, fakultet je trebalo da obradi listove nepokretnosti, odštampa ih i ukoriči, priredi azbučne registre i spiskove parcela. Džaković objašnjava da se od 1991. godine, nakon što je fakultet pogrešno obradio dostavljene podatke, prvi put Mitropolija crnogorsko-primorska pojavljuje kao titular Manastira Ostrog. Takvo rješenje postalo je punovažno nakon objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Upitan je li se tadašnja Imovinsko-pravna i služba katastra opštine Danilovgrad mogla žaliti zbog unošenja netačnih podataka i tražiti ispravku, Džaković je odgovorio potvrdno.

"Mogla je. Mi smo računali da su podaci tačno preneseni iz elaborata. Nijesmo kontrolisali. Opština Vrela ima, recimo, 500-600 posjednika. Računalo se da oni to odgovorno rade", kazao je on.

Džaković tvrdi da je služba katastra ispoštovala sve procedure koje su predviđene zakonom i da ne vidi nikakvu krivicu koju im javnost i Crnogorska pravoslavna crkva stavljaju na teret.

"Nikakvu, ne samo sada zaposlenih, nego i velikog broja bivših kolega. Niko se nije bavio tim pitanjem, pogotovo da uradi nešto što je nazakonito. To nije svojstveno našoj područnoj jedinici, pa ni u ovom slučaju, jer je ovo osjetljivo pitanje", kazao je on, podsjećajući da je tadašnji Geozavod organizovao „izlaganje" podataka ne samo za katastarsku opštinu Vrela, nego i Spuž, Podgoricu i Slap.

Prema njegovim riječima, nakon aerofotogrametrijskog snimanja koje je obavljeno 1987. godine, izrađen je elaborat, foto skice na kojima su nepokretnosti Manastira Ostrog dešifrovane na ime tog vjerskog kompleksa, a u popisnom listu navedene kao njegovo vlasništvo.

"Nepokretnosti su u tom postupku dešifrovane na ime Manastira Ostrog, kao što je bilo u izvornom posjedovnom listu iz 1953. godine. Nakon izvršenog dešifrovanja išlo se na formiranje popisnih lista, parcela, preračun površina. Kada je završen operat, dat je Komisiji za izlaganje podataka o nepokretnostima i utvrđivanje stvarnih prava na nepokretnosti na uvid", objasnio je on.

Komisija je, dodao je Džaković, donijela rješenje prema kojem se sve nepokretnosti iz popisnog lista upisuju na ime Manastira Ostrog, bez ikakvih tereta i ograničenja. U tom postupku učestvovao je tadašnji upravnik Manastira Ostrog Serafim (Špiro) Kašić, koji nije imao primjedbi na utvrđene podatke.

"Nemam primjedbi i slažem se sa utvrđenim stanjem u vezi podataka o nepokretnosti utvrđenim premjerom i katastarskim klasiranjem zemljišta", izjavio je Kašić, piše u zapisniku Komisije, broj 11/90, od 14. marta 1990. godine. Džaković je ponovio da je i prema posjedovnom listu iz 1953. godine vlasnik svih nekretnina bio Manastir Ostrog, odosno država i narod.

Izvor: Pobjeda; foto: panacomp.net

Portal Analitika

Komentari (32)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R Rosicky
05.05.2018. 13:24

To je uradio masinski fakultet i njegov dekan Igor Smoljan Vusanovic, inače veliki zaljubljenik u lik i djelo Rista Radevica

0
0
G Guest_72338
13.10.2015. 18:27

Da oprostite-ja iz ovije grešaka-ne viđoh-kako se zvao vlasni-titular manastira Ostrog-do 1991-pravno fizičko lice? Jerbo-titular nemere biti suoparni objekat-nota bene kojega jopet "imenuje"-neko ko nije nadležan("jedan od tehničkih Fakulteta-da nije Metalruški") ?!Molim-dajte tačan prepis-kopiju lista nepokretrnosti-na viđelo?! Da i mi saznamo nešto o onome što vi pojma nemate?! Ili nećete-da imate...

1
0
R Ratko Vujošević
21.03.2015. 07:27

Još prije mjesec dana sam potegao pitanje Ostroga i crkve na Rumiji. Mogu nam oči pobijeljeti tražeći pravdu, nećemo je uskoro dobiti. Riba s glave smrdi. Svjedoci smo da odluke tkz Podgoričke skupštine povraćajem nezavisnosti nijesu anulirane iako preshednik Vujanović to tvrdi. Promjene ćemo čekati dok ne uđemo u NATO. Pa onda dok ne uđemo u EU. A do tada će nam se generacije đaka i studenata obučavati da im je bliža gunjina od košulje. Zamislite zemlju u kojoj osvjedočeni neprijatelj njene nezavisnosti predaje na fakultetu. To se samo može desiti u Alisinoj zemlju čuda to jest Crnoj Gori.

5
1
f foxfoxic
20.03.2015. 13:29

HOĆEMO REAKCIJU, HOĆEMO ISTRAGU I OSUDU OVAKVIH SRAMNIH DJELA I LJUDI, HOĆEMO DA SE ISPRAVI NANESENA ŠTETA ! OVO PITANJE NE SMIJE POD TEPIH SA OSTALIM!!!! Pokažimo da imamo snage za CRNU GORU!!

7
2
M Milo Vujovic
20.03.2015. 13:13

Drzavni Tuzilac ako je Nezavisan sa Ovoliko Dokaza za Mega Kriminalne Radnje,pod Hitno Uhapsiti Odgovorne Osobe iz Vrha Vlasti i Amfilohija kojem su Odobrile da Imovinu Vrijednu 20-30 Milijardi Eura Prepise na Tuđu Okupatorsku tzv.sPc i Najhitnije Iscerati Okupatpre iz Nasih Otetih Hramova i tzv.sPc Ukinuti i Zabraniti joj bilo kakvo Djelovanje na Teritoriji Crne Gore !!!

11
2
Đ Đuro
20.03.2015. 14:43

Gospodine Vujoviću, vazda je pravo zadovoljstvo čitati Vaše dobro argumentovane komentare, pogotovo zato što za svaki aktuelni problem nudite konkretna rješenja. Ovaj put bih vas samo malo ispravio, nije vrijednost imovine 20-30 mlrd EUR, već 200-300 milijadri. Eura. Procjenu im je radio Deloitte, provjereno, samo se drži u tajnosti.

4
3
r rogoje
20.03.2015. 12:35

Svi znamo koji se fakultet bavi geodetskim i gradjevinskim poslovima. Mnogo je vaznije da je pocelo da se rascicava ovo pitanje statusa i imovine pravoslavne crkve u CG i najmanji problem bi trebao biti da se isprave pocinjene greske.

2
0
A Anonimno-743247449
20.03.2015. 12:07

ovo je organizovan kriminal a ne greska. Drzava je duzna da ispravi ovaj skandal i otimacinu.

7
0
A Anonimno-982548064
20.03.2015. 12:07

ovo je organizovan kriminal a ne greska. Drzava je duzna da ispravi ovaj skandal i otimacinu.

7
0
D Dragan
20.03.2015. 11:31

Ovakve informacije se objavljuju samo na medijima na kojima su botovi vlasti.

3
11
A Anonimno-26340189
20.03.2015. 12:08

A ne cetnici, vase prljave rabote ce se objaviti u javnost a ti ako imas neki precizan podatak u vezi problema reci u protivnom se niko ne obazire na vasa bezobrazna gicanja

8
2
D Dusan Madzarovic
20.03.2015. 11:30

TRULE DASKE U DRZAVNOJ ADMINISTRACIJI, DZAKOVICU, kriv si i Ti i svi tvoji prethodnici i u upravi i cijeloj opstinskoj i drzavnoj administraciji. Sad opet nemamo postenja, neko kazemo JEDAN OD TEHNICKIH FAKULTETA, jer necemo voditi postupak prema fakultetu. Nadamo da Tuzilastvo i Sudstvo Crne Gore imaju vise kapaciteta da krivce privedu PRAVDI, a sve nepokretnosti HITNO vrate Drzavi Crnoj Gori. Progovori sada " ISTINU " Amfilohije--Risto Radovicu, koja te kao " ISTINOG " i "POSTENOG " covjeka prezentuje Crnoj Gori i njenim gradjanima. Presjestceti sve orgijanje po svijetu i prljavi BIZNISI Risto Cirov Radovicu. A M I N.

12
0
A Anonimno-629135989
20.03.2015. 10:55

Pa jednostavno se odma se sad vrne državi i da pod upravu koja je to uvijek bila dok je Crna Gora bila država-to jest CPC.

4
0
M Montenegringo
20.03.2015. 10:10

Trebalo bi i dvorce na Cetinju,Baru i u Nikšiću ,Kraljičinu,onda prepisat na Karađorđeviće.Kad ste počeli fukarluk,onda ga do kraja sprovedite.

9
4
B Bobo
20.03.2015. 10:00

Kako se ponašaju sa državnim vlasništvom kada im je đedovina pa je krčme i dijele kako im se sviđa . Oni su po Budvi jade radili , isti i po Podgorici , Nikšiću , Kotoru ...... To sve treba procesuirati pa ko je grešan neka ide u zatvor . A ovi što su državno prepisivali bez ikakvih papira tuđoj crkvi treba da odgovaraju pred Zakonom , ako ga mislimo mrdat' u civilizovan svijet , mada sumljam više da iko ima onoga da se suprostavi bahatosti MCP , oni su stariji od države vele ? Amfilohije se otvoreno suprostavlja državnoj vlasti decenijama , a oni mu se šlihtaju , pa sada vlast dijele po pola , Milo se ne smije živ čut od Amfilohija , tako je to svi vidimo !

12
0
K Komentator
20.03.2015. 09:41

Pa dobro, neka se ispravi greška, poništi to rješenje i manastir vrati državi. Inače je iz njega SPC izvukla ogromne pare, a da su te pale išle državi moglo se napraviti mnogo škola, vrtića, opremiti bolnice... Ovako nemamo ništa od toga. A i onaj koji je pogrešno obradio podatke treba da odgovara da se vidi da li je to urađeno namjerno ili je u pitanju greška... Nešto mi govori da je ovo prvo u pitanju.

13
2
S Stevo
20.03.2015. 09:36

Braćo, saberimo se. Zar ne vidite da neko namjerno plasira ovakve poluinformacije da bi smo padali u vatru i da ostanemo i bez ovo malo pameti. Sve što je pogrešno urađeno treba ispraviti, a crkvenu imovinu upisati na državu, jer država je vječna, a crkva postoji tek 2000 godina, što je samo tren u vječnosti. Možda je najbolje direktno sve uknjižiti na Ministarstvo poljoprivrede,a ono da to upotrebi u daljem razvoju stočarstva, kao nekad što je pametno činjeno. Otvoriti za to posebne kreditne linije za potencijalne preduzetnike koji bi od tih objekata napravili moderne farme od kojih bi svi imali koristi. A mi ćemo kao i dosad, jer koliko nas ima i kakvi smo vjernici, dosta nam je da se skupimo pod kakvu tendu đe možemo zadovoljit naše duhovne potrebe i aplaudirat našem svetom mitropolitu Mihailu!

9
13