Region

Mašu oteli za trgovce ljudima iz Francuske

Troje otmičara koji su u Beogradu kidnapovali Mašu Prenković (2) angažovano je u kriminalnom klanu koji trguje ljudima u Francuskoj. Uhapšeni Kristel Emelin Eje (26), njena majka Aleksija Sandrin Goren Branšu (50) i očuh Sebastijan Branšu (46) došli su u Srbiju 12. marta kako bi kidnapovali dijete koje će kasnije predati organizovanoj grupi, saznaje „Blic“ od izvora iz istrage.
Mašu oteli za trgovce ljudima iz Francuske
Portal AnalitikaIzvor

- Istraga odmiče zahvaljujući saradnji francuske i srpske policije i međunarodne pomoći. Otmičari su htjeli dijete da prodaju i to je ugovoreno s kriminalnim klanom koji se bavi otmicama ljudi. Još nije utvrđeno da li su oni od njih dobili zadatak otmice koji je trebalo da izvrše, ili su se dogovorili da otmu dijete, a da ga poslije toga prodaju trgovcima. U oba slučaja, srpska i francuska policija utvrdile su da je njihov alibi sa DNK analizom unaprijed pripremljena laž - kaže izvor „Blica“.

Otmičari su pošli iz mjesta Vers Pont du Gard, pored grada Nima na jugu Francuske, koji je od Beograda udaljen više od 1.600 kilometara. Oni su prijavljeni u tom turističkom mjestu. Otmičari su najprije otišli u Rumuniju. U Srbiju su ušli 12. marta i došli do Pančeva, gdje su ručali u „Mekdonalsu“ i spavali na parkingu u kolima. Sjutradan su se dovezli do Ulice Braće Jerković, gdje su Mašu oteli iz ruku majke.

- U Rumuniji, gdje su boravili prije Srbije, nisu mogli da izvrše otmicu jer djeca nisu bila slična djetetu čija su dokumenta imali. Da su nasumično birali dijete koje će oteti, svedoče i video-snimci, gdje se vidi kako otmičari lutaju Beogradom i zaustavljaju se na mnogim mjestima. Čim su ugledali dijete koje liči na ono iz pasoša koji imaju, izvršili su otmicu - dodaje naš izvor.

Da je otmica djevojčice dio organizovane trgovine ljudima i da je dijete oteto da bi bilo prodato, potvrdio je juče i ministar policije Nebojša Stefanović.

- Istraga se razvija, postoji više radnih verzija na kojima se radi, sumnja se da su otmičari dio organizovanog lanca trgovine ljudima. Narednih dana očekujem saznanje da li je dijete bilo ciljano oteto - rekao je Stefanović i zahvalio na saradnji francuskim kolegama.

(Blic)

Portal Analitika