Svijet

Njemački par vratio svoj dio ratnog duga Grčkoj

Grke je juče oduševio par njemačkih turista koji je u jednu opštinu na Peloponezu donio ček na 875 eura koliko, kako su izračunali, duguju Grčkoj na ime ratnog duga.
Njemački par vratio svoj dio ratnog duga Grčkoj
Portal AnalitikaIzvor

"Došli su u moju kancelariju juče ujutru i rekli da žele da se iskupe za ponašanje svoje vlade, da su računali i da dug koji svaki Njemac duguje Grčkoj na ime zajmova koji su joj nametnuti tokom Drugog svjetskog rata iznosi 875 eura", rekao je gradonačelnik lučkog grada Nafplio Dimitris Kocuros.

Jedan dnevnik je naveo da su donijeli ček na tu sumu jer nijesu imali para da plate dug za oboje.

Par je izabrao Nafplio zbog simbolike, kako je rekao Kocuros, jer je taj grad bio prva prijestonica Grčke u 19. vijeku. Ček će biti proslijeđen lokalnom dobrotvornom udruženju za pomoć najugroženijima.

Ludvig Cakaro je, prema pisanju grčke štampe, penzioner a Nina Lage je zaposlena "sa trideset radnih sati nedjeljno". Njihovo prebivalište nije navedeno.

Atina, koja posrće pod teretom duga koji je dostigao više od 175 odsto bruto domaćeg proizvoda, odavno tvrdi da Njemačka Grčkoj nije zaista isplatila ratne reparacije, niti joj je vratila zajam na koji su ju primorale okupacione vlasti 1942. godine. To pitanje je ponovo pokrenula vlada radikalne ljevice premijera Aleksisa Ciprasa u trenutku kada se Grčka i zona eura spore oko mjera štednje na kojima posebno insistira Nemačka.

Eventualne reparacije koje traži Grčka mogle bi da dostignu 162 milijardi eura, što je nešto manje od polovine duga, računica je Atine. Grci takođe procjenjuju vrijednost zajmova koje je Grčka morala da da tokom nacističke okupacije na 11 milijardi eura.

Njemačka smatra da su ta pitanja riješena pravnim putem, odnosno sporazumima koji su sklopljeni poslije rata. Nekoliko poslanika socijaldemokrata i Zelenih u njemačkom parlamentu pozvali su, međutim, vladu da razmotri zahtjeve Grčke.

(AFP)

Portal Analitika