Svijet

Štutgart: Otkriven centar za regrutaciju džihadista

Oko 70 pripadnika njemačke policije pretreslo je prostorije Islamskog centra, koji pripada zajednici muslimana iz BiH u Štutgartu, zbog sumnje da su povezani sa Islamskom državom.
Štutgart: Otkriven centar za regrutaciju džihadista
Portal AnalitikaIzvor

Policija je pretresla i stanove šest osoba koje su povezane sa islamskim centrom, dok su tri osobe privedene. Trojici osumnjičenih za pomoć pri terorizmu, prema zahtjevu tužilaštva, prijeti kazna zatvora između tri i pet godina, prenosi Tanjug.

Jedan od privedenih se, prema navodima tamošnjih medija, borio u Siriji, a vratio se u Njemačku da bi prikupio novac za nastavak borbe. Njegov brat je prikupljao novac za "svete ratnike", a obojica su posjećivali Islamski centar.

Rejnold Gal, ministar unutrašnjih poslova njemačke pokrajine Baden-Virtenberg, rekao je da je prikupljeno dovoljno dokaza koji ukazuju na to da organizacija krši važeće njemačke zakone, te da se razmišlja o izdavanju naredbe da se centar zatvori.

"Postoji konkretan osnov sumnje da ovaj centar ispunjava zakonske uslove da bude zatvoren, jer se poziva na primjenu nasilja radi propagiranja vjerskih učenja", rekao je Gal.

Ono što posebno brine bezbjednosne stručnjake u Njemačkoj jeste što se mladi ljudi "zapanjujuće brzo" radikalizuju i iskazuju spremnost za džihad.

(RTCG)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.