Finansije

LAZOVIĆ: Gradićemo drugi blok i bez A2A

Izgradnja Drugog bloka Termoelektrane jedan je od prioriteta Vlade, zbog čega će se taj objekat graditi bez obzira na sudbinu novog ugovora sa A2A , kaže za Televiziju Crne Gore potpredsjednik Vlade Vujica Lazović. Lazović kaže da EPCG ima potencijal da sama gradi drugi blok i da će pregovori sa ponuđačima za izgradnju početi početkom aprila, sa Italijanima ili bez njih.
LAZOVIĆ: Gradićemo drugi blok i bez A2A
Portal AnalitikaIzvor

Za nešto više od 10 dana ističe ugovorni odnos crnogorske Vlade i italijanske kompanije A2A. Da li će do nastavka saradnje doći zavisi od pitanja izgradnje Drugog bloka Termoelektrane. Ključni spor je u očekivanjima akcionara kompanija A2A.

"Njihova glavna zabrinutost je u tome što su do sad investirali 450.000.000 eura kupujući akcije Elektroprivrede, prije pet godina, a da nisu povratili ništa od tih sredstava i nijesu spremni da sad uđu u novi rizik izgradnje drugog bloka Termoelektrane”, saopštio je Lazović za Televiziju Crne Gore.

U Vladi ne spore interese italijanske kompanije, ali su im kažu važni interesi Crne Gore. Ti interesi imaju svoju prostu ekonomsku računicu.

"Ako ne napravimo drugi blok TE, a znamo da ćemo brzo morati da gasimo prvi blok, onda ulazimo u opasnu zonu energetskog disbalansa, naročito u kriznim godinama kad imamo velike suše”, navodi Lazović.

Zato su iz Vlade Italijanima jasno saopštili da će se drugi blok graditi sa njima ili bez njih. Predlog Italijana da se u cijelu priču uvede i treći partner ima svoje nedostatke.

"Priključivanje trećeg partnera je nešto što traži mnogo vremena. Mene je strah da nećemo biti u prilici da nemamo taj komfor da mnogo čekamo, naročito ako imamo situaciju da je EPCG u ovom momentu u situaciji finansijske potencije da može investirati u takav objekat uz minimalna kreditna zaduživanja. Tako da ćemo već krajem ovog mjeseca ići u otvaranje ponuda za izgradnju TE i za početi razgovore početkom aprila”, najavio je potpredsjednik Vlade.

Početak aprila će donijeti definitivnu odluku o daljoj budućnost EPCG. Prvog aprila ističe ugovor o menadžmentu i Italijani tada imaju opciju da prodaju svoje vlasništvo odnosno nešto manje od 42 odsto akcija, koje doduše prvo treba da ponude crnogosrkoj Vladi.

Kako sada stvari stoje, na stolu su dvije opcije, prva koja podrazumijeva dogovor Vlade i Italijana u koji Italijani dobijaju novi ugovor o menadžmentu na pet godina, a drugi blok TE gradi se iz sredstava same EPCG. Druga opcija predviđa raskid tog ugovora, Italijani zadržavaju svoje vlasništvo i gube pravo odlučivanja. Crnogorska Vlada tada dobija mehanizme da samostalno krene u proceduru za izgradnju drugog bloka TE.

“Prvog aprila prestaje da važe odredbe ugovora o menadžmentu i u tom momentu mi u skladu sa zakonom o privrednim društvima možemo imati veći uticaj upravljanja EPCG-om, što znači da možemo donositi odluke vezane za investicije tog tipa”, saopštio je Lazović.

U Vladi očekuju dogovor sa Italijanima i novi petogodišnji ugovor o saradnji.

(RTCG)

Portal Analitika