Politika

GASPARIČ: EU da bude izričitija da nema prekrajanja granica na Balkanu

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Vladimir Gasparič poručio je da je vrlo opasno otvarati pitanje granica na Balkanu i da to ne treba raditi.
GASPARIČ: EU da bude izričitija da nema prekrajanja granica na Balkanu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Gasparič je rekao da možda najbolje zna Slovenija koliko je opasno otvarati pitanje granica, koja je, kako je kazao, bila dio jedne zajednice, te da to pitanje nije još do kraja raščistila.

On je za radio Antena M rekao da je Crna Gora bila na vrlo dobrom putu da bude prva zemlja koja je riješila pitanje granica sa susjedima.

„S obzirom na to da je sa Hrvatskom otvoreno pitanje Prevlake, ide se na arbitražu, to je isto htjela da uradi sa Bosnom, pa je na neki način to sada dovedeno u pitanje, to je loš signal za Balkan, jer može da dovede do ideje da i druge zemlje postavljaju pitanje granica“, kazao je Gasparič.

To je, kako je naveo, kao Pandorina kutija. „Otvara se niz nekih pitanja, koja ruše dosadašnji dogovor u vezi sa granicama, koje su dogovorene za vrijeme Badinterova komisije“.

Gasparič, kako je rekao, sumnja da to Crnu Goru može spriječiti na putu ka Evropskoj uniji (EU).

 „Evropska delegacija je u Podgorici zvanično izjavila da to ne utiče na pregovarački proces, to je jasno. Uprkos tome, ja mislim da države članice EU moraju da budu izričitivije u tome da je to nedopustivo. Na vrijeme treba dati signal da je to neprihvatljivo naročito na Balkanu“, dodao je on.

Gasparič je poručio da, kad je u pitanju put Crne Gore u NATO, podrška Slovenije neće izostati.

On smatra da će Crna Gora moći da ispuni sve obaveza do kraja godine i dobije poziv.

 „Ne vidim nekih većih problema. Ja mislim da je pravilan put Crne Gore da ispunjava sve ono što je dogovoreno, da bi na kraju godine mogla da kaže evo mi smo obavili ono što ste od nas tražili, hajde da vidimo gdje stojite vi, sa vašim obećanjima“, rekao je Gasparič.

Kako je naveo, teza da je Balkan nezavršena priča kada su posrijedi NATO integracije jednako stoji kao i ona da NATO nije mijenjao kurs, po kojem je politika otvorenih vrata i dalje na snazi.

Antena M

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.