Društvo

Odsjek za borbu protiv droge i krijumčarenja dobitnik vrijedne nagrade

Odsjek za borbu protiv droge i krijumčarenja Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a je, početkom marta ove godine u Bukureštu, na osnovu Odluke Centra za sprovođenje zakona u Jugoistočnoj Evropi (SELEC), nagrađen za ostvarene rezultate u oblasti borbe protiv krijumčarenja narkotika, saopšteno je iz Uprave policije.
Odsjek za borbu protiv droge i krijumčarenja dobitnik vrijedne nagrade
Portal AnalitikaIzvor

Naime, rezultati koje Sektor kriminalističke policije postiže u borbi protiv kriminala prepoznati su od međunarodnih partnerskih službi o čemu svjedoči i ova nagrada dobijena na osnovu konkretnih rezultata koje je Odsjek za borbu protiv droge i krijumčarenja postigao u policijskoj akciji „Klok“ koja je realizovana u sklopu međunarodne policijske operacije „Viber“ (Vajber).

Podsjećamo da je akcija „Klok“ bila usmjerena na presijecanje više lanaca krijumčarenja narkotika, te lišenje slobode kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem opojnih droga u prvom redu marihuane, kao i na suzbijanje tzv. ulične prodaje opojnih droga.

Službenici ovog Odsjeka su, u višemjesečnoj akciji „Klok“ koja je okončana u decembru prošle godine, zaplijenili oko 29,2 kilograma skanka, preko pola kilograma heroina, manju količinu kokaina i oko kilogram smješe za miješanje sa opojnim drogama radi uvećanja količine opojnih droga. 

Paralelno sa akcijom „Klok“ sprovođenoj u Crnoj Gori, u Bosni i Hercegovini je sprovođena policijska akcija „Hum“, takođe usmjerena na borbu protiv krijumčarenja narkotika. Ove dvije akcije su spojene u policijski predmet – operaciju „Viber“ prepoznatu kao snažan impuls u borbi protiv zloupotreba opojnih droga na međunarodnom planu.

Pored Odsjeka kao organizacione cjeline SKP, za rezultate su nagrađeni i pojedinci – službenici ovog Odsjeka.

SELEC je odluku o nagradama donio na osnovu nominacija koje se odnose na zajedničke istrage koje su sprovele zemlje članice u različitim oblicima borbe protiv svih oblika kriminaliteta, nakon sprovedene procedure za dodjelu nagrada, cijeneći uspješnost policijskih operacija realizovanih u proteklom periodu, a koje su od međunarodnog značaja. 

Nagrađene policijske operacije biće predstavljene kao uspješni primjeri borbe protiv kriminala na narednim sastancima Radne grupe SELEC –a.

Uspjeh koji su postigli službenici Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja je jasan pokazatelj da je Uprava policije pouzdan partner međunarodnim policijskim službama u borbi protiv kriminala.

Portal Analitika