Svijet

Hilari Klinton ostaje glavni kandidat demokrata za izbore 2016.

Hilari Klinton ostaje vodeći kandidat Demokratske partije na narednim predsjedničkim izborima u SAD, iako je podrška njenoj kandidaturi unutar partije opala zbog skandala oko upotrebe privatnog mejla dok je bila na poziciji državnog sekretara.
Hilari Klinton ostaje glavni kandidat demokrata za izbore 2016.
Portal AnalitikaIzvor

Prema anketi koju je sproveo Rojters/Ipsos, podrška kandidaturi Klintonove među demokratama je od polovine februara opala za 15 odsto i sad je kao glavnog predsjedničkog kandidata partije podržava 45 odsto Amerikanaca, prenosi Blic.
Nakon što je u trci za poziciju u Bijeloj kući 2008. izgubila od Baraka Obame, Hilari Klinton će pokušati da osvoji predsjedničke izbore u 2016, a objava kampanje očekuje se do aprila.
Strateg demokrata Ben La Bolt, bivši portparol predsjedničke kampanje Obame u 2012. godini, kaže da je kontroverza oko mejlova bila podsticaj za kampanju jer je Hilari angažovala vrhunske stručnjake za komunikaciju koji mogu da je odbrane.
Onlajn anketa, organizovana od 10. do 17. marta u kojoj je učestvovalo 2.128 ljudi, pokazala je da se više od trećine demokrata i 44 odsto politički neopredijeljenih ispitanika slaže da je upotreba privatnih, umjesto službenih mejlova, politički naškodila bivšoj državnoj sekretarki.
Više od polovine Amerikanaca i 41 odsto demokrata kaže da podržava predlog odbora Kongresa, u kojem većinu čine republikanci, da se Hilari Klinton pozove na svjedočenje povodom skandala sa mejlovima.

 

Portal Analitika