Društvo

ŠEGRT: Obezbijedićemo sigurnu zdravstvenu zaštitu

Novoizabrani ministar zdravlja Budimir Šegrt razgovarao je bjelopoljskoj bolnici sa roditeljima inficiranih beba. On im se zahvalio na razumnoj odluci da prekinu štrajk glađu. Svoj današnji boravak u Bijelom Polju nije okarakterisao kao radnu posjetu već dolazak povodom nedavne infekcije pet beba u porodilištu od kojih je jedna preminula, prenosi Radio Crne Gore.
ŠEGRT: Obezbijedićemo sigurnu zdravstvenu zaštitu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“U razgovoru sa njima shavatio sam da su oni juče po prvi put od pomenutog slučaja naišli na ljudsku riječ nakon čega su odlučili da rješavanje slučaja prepuste nadležnim institucijama. Određena nesnalaženja u danima kada se dogodila tragedija i nakon nje pojedinih ljudi I službi  natjerale su  roditelje  da iskažu veliki ljuski revolt, što više ne smijemo dozvoliti ”, saopštio je Šegrt.

On je ocijenio da trgedija u porodilištu treba da bude opomena svim zdrastvenim radnicima da u savakom trenutku moraju biti na visini zadatka te da dok je on ministar neće biti tolerancije niti opraštanja za bilo kakav propust.

“Uspostavićemo sistem u kojem će se u svakoj zdrastvenoj ustanovi poštovati princip sigurnosti. U Bijelom Polju postoje i kadrovski i prostorni kapaciteti koji mogu da odgovore tim izazovima. Oni segmenti koji zahtijevaju veća i hitna ulaganja, kao što je slučaj sa Internim odjeljenjem u Bijelom Polju, dobiće prioritet u narednom periodu ”, najavio je novi ministar.

Šegrt  je ocijenio da zdrastveni sistem ne zavisi  samo od ljekara i njihovog rada  već da veliku odgovornost snose menadžmenti. Uočljivo je da je postojala loša komunikacija između njih  I određenih institucija i rukododiocima odjeljenja I samih zaposlenih.

Slaviša Knežević otac preminule bebe izrazio je zadovoljsvo zbog pažnje i poštovanja koju je novi ministar ispoljio prema roditeljima beba.

“Zadovoljni smo kako je ministar započeo svoj mandat i nadamo se da će ga tim elanom I završiti. Takođe ne gubimo ni vjeru u pravni sistem koji će  tokom istražnih radni I konačnim epilogom označiti koje kriv za infekciju beba”, kazao je Knežević.

Na pitanje da li će jedan od prioriteta novog ministra biti suzbijanje korupcije u zdrastvu, Šegrt je kazao da ono što indirektno mnogi vezuju za korupciju kao što su preduge liste čekanja  kod snimanja ili pregleda kod specijalista,  ne smije više da opterećuje zdrastveni sistem. Uska grla koja dovode do takvog stanja moraju biti na kvalitetan način prevaziđenja na čemu su već preduzeti značajni koraci.

Novi ministar zbog današnjeg putovanja u Bijelo Polje i jučerašnjih obaveza u Skupštini Crne Gore nije imao priliku da se detaljnije informiše o slučaju  bebe iz Rožaja koja je preminula usljed sepse, ali je istakao da je dobro da je urađena obdukcija koja će dati preciznije odgovore vezano za taj slučaj.

Na kraju posjete Opštoj bolnicu ministar Šegrt je  kazao da od ovog trenutka ulazimo u proceduru koja će obezbijediti sigurnu zdrastvenu zaštitu u Crnoj Gori.

Radio Crne Gore

Portal Analitika