Crna hronika

BOJIĆ: Niko iz porodice Marović nema račun u HSBC banci

Advokatska kancelarija Justicija, kao pravni zastupnik Đorđine i Svetozara Marovića je u Ženevi ostvarila neposredan kontakt, pristupila u tu banku i utvrdila nespornim da, ni Đorđina Marović, niti njen suprug, niti bilo koji član te porodice, u toj banci nema nikakve tajne ili skrivene račune, saopštio je advokat Vladan S. Bojić.
BOJIĆ: Niko iz porodice Marović nema račun u HSBC banci
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor
 

- Nevjerodostojna dokumenta predstavljena crnogorskoj javnosti i uvršćena u raznorazne elektronske tabelare, ko zna kakvim metodama, su proizvod krivičnih djela krađe i predmet iznuda i manipulacija najprizemnijih vrsta. Te činjenice i kriminalne radnje će biti rasvijetljene od organa krivičnog gonjenja Crne Gore – naveo je Bojić.

On je u reagovanju istakao da “sinhronizovani napadi direktorke NVO MANS Vanje Ćalović u emisiji “Načisto” od 12. marta i novinarke Mirande Patrucić u emisiji “Petkom u 8” od 13. marta, a u sklopu kampanje koja se vodi protiv porodice Marović su zlonamjerne neistine i podvale”.

- Na djelu je tragikomičan pokušaj spašavanja Vanje Ćalović iz skandala u koji se zaglavila već više od godinu dana i propao poduhvat radi njenog kakvog-takvog vraćanja na javnu scenu i u javni i politički život Crne Gore – tvrdi Bojić.

On podsjeća da prva priča Ćalovićke i Patrucićke govori o skrivanom novcu Marovića na tajnom računu u HSBC banci u Ženevi, koja infiltrira Marovića u poznatu bankarsku aferu, “a njenu istinitost izvodi iz spiska koji uopšte ne potiče iz HSBC banke u Ženevi i Švajcarskoj, nego iz „izvora francuske policije“ pokrivajući se za tu potrebu referencama nevladinih organizacija OCCRP i ICIJ, kako bi elektronski falsifikat postao original”. 

- Drugu priču iznosi samo Ćalovićka, tako što želi da je poveže i izvede sa prvom, podjednakim ekskluzivnim otkrivanjem porijekla skrivane kupovine i gradnje kuće u Budvi, iako su to javni podaci i iako ih je Ćalovićka stekla i ima u posjedu „otkrivene“ po slovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama - već treću godinu – naveo je Bojić.

On istuče kako će HSBC potvrditi vjerodostojno činjenično stanje, putem redovnih kanala međunarodne pravne pomoći, po Zakonu o potvrđivanju Evropske konvencije o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima, a u skladu sa švajcarskim propisima, što je u nadležnosti Saveznog administrativnog suda u Bernu. 

- Uostalom, tužilaštvo Crne Gore je najavilo taj korak, što će vjerujemo zaustaviti medijsku tiraniju nad našim klijentima i omogućiti elementarnu zaštitu svih njihovih legitimnih, zakonom i konvencijskim pravom zajemčenih prava i interesa – naveo je Bojić u reagovanju.

Komentarišući tvrdnje Vanje Ćalović o imovini Marovića u Budvi, odnosno kupovini kuće i gradnji nove na tom placu, Bojić ističe kako je MANS te podatke od Opštine Budva dobila još 2012. godine, ali ih je Ćalović tek sada iskoristila u pokušaju da poveže tu priču sa pričom o navodnom skrivenom novcu na tajnom računu u Švajcarskoj. 

- Novac za kupovinu kuće u Budvi je prihodovan po osnovu prodajne cijene iz ugovora o prodaji 30. januara 2012. dijela porodične imovine Marovića (UZZ 61/2012 Notar R.J ) od 239.997,50 eura, ostatak cijene i izgradnja se finansira iz uredno i zakonomjerno prijavljenih novčanih sredstava od 200.000 eura, Komisiji za sprječavanje konflikta interesa, odnosno Ugovora o prenosu udjela i istupanju člana iz p.d. MONINVEST, ovjeren kod Osnovnog suda u Cetinju II Ov.br. 75/08 od 9.5. 2008. i iz ugovora o kreditu Prve banke od 85.000. eura koji je Ćalovićka objavila prećutkujući ostalo – piše u reagovanju Bojića. 

On ističe kako su “ovakvi nastupi Ćalovićke i Patrucičke populističke naravi i stvaranje tabloidne stvarnosti koja je u suštini ona sila trenja koja objektivno spotiče i usporava demokratske procese i neophodan napredak vladavine prava”.

- One zapravo nude javnosti same sebe, kao masku vladavine prava. Takve nevladine organizacije diskredituju civilni sektor, jer otkrivaju naličja svojstvena akcionarskim društvima koja se i ponašaju korporativno i profitabilno. Uz to ne treba zaobići i iznuđivačku koristoljubivost, uzorka, navodnog zviždača (Herve Falciani), koji je u stvari krivično osuđeno lice zbog krađa i reketa i to u Švajcarskoj. Pomenutim aktivistkinjama mora biti poznato kakve je kriminalne „trgovine“ obavljao zviždač širom svijeta, pa i na Balkanu, za ko zna kakve i čije interese i reketaški novac, podjednako, kako za brisanje, tako i za upisivanje u čuveni „nedodirljiv“ spisak, radi „čuvanja“ ili „kompromitovanja“ targetovanih ličnosti. Umjesto oštre i argumentovane kritike kakva je potrebna svakoj vlasti i pravnovaljanih dokaza, aktivistkinje su predstavile tek dobro osmišljenu i ukompovanu logiku, čiji je jedini problem što u njoj nema  ni trunke istine – poručio je Bojić. 

On zaključuje da “ne može ostati neprimijećen „povratak iz mraka“ Vanje Ćalović koja pokušava da se kroz ovaj skandal, nastup i plasman afere rehabilituje zbog sopstvenog fatalno razljuljanog ugleda top moralizatora crnogorske javnosti”.

- Istina i pravo nijesu toliko rastegljive kategorije koliko to aktivistkinje žele, pa zato nema sumnje u autentičnost da su u pogledu obje medijski sinhronizovane priče, definitivno u pitanju ogoljeni i čisti originali falsifikata – piše u saopštenju Bojića.

U zajedničkom istraživačkom poduhvatu MANS-a i Mreže istraživača organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) iz Sarajeva, Dejan Milovac i Miranda Patrucić, objavili su 9. marta istraživački tekst, koji je tog dana osvanuo i u dnevnicima “Vijesti” i “Dan”, u kojem se tvrdi da je porodica potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, odnosno njegova supruga Đorđina, imala tajni račun u švajcarskoj banci na kojem je 2006. i 2007. godine bilo 3,8 miliona eura. Prema navodima tog teksta, pristup računu, osim Đorđine Marović kao vlasnice, imali su njen suprug Svetozar i sin Miloš.

Marović koji je tog dana svjedočio u Višem sudu u Podgorici u slučaju “Košljun” kazao je novinarima, nakon što je izašao iz sudnice, da su to laži i da će podnijeti tužbe protiv autora teksta, ali i medija koji su ga objavili.

MANS je sjutradan podnio tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Svetozara i Đorđine Marović i njihovog sina Miloša, a vrhovni tužilac Ivica Stanković naložio je specijalnoj tužiteljki Đurđini Ivanović hitno pokretanje predistražnih radnji, takozvani izviđaj.

Prema nezvaničnim informacijama, prvi potez tužilaštva u ovom slučaju, trebalo bi da bude da putem instituta međunarodne pravne pomoći zatraže od švajcarskih vlasti da im  pribave podatke o tome da li su Marovići imali ili imaju račun u HSBC banci, te ako je takav račun postojao ili postoji da dobiju podatke od prilivu i odlivu novca.

 

Portal Analitika

Komentari (15)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anonimno-1806313893
25.03.2015. 07:17

U čitavoj ovoj priči neko debelo i bezočno laže. A takav se u Crnoj Gori zove - l a ž o v !!!

1
1
S Slobodan Gluščević
22.03.2015. 09:19

A da sačekamo rezultate istrage?

0
0
L Lex
21.03.2015. 23:35

Ovakvi advokati su sramota za profesiju.

1
1
r rogoje
20.03.2015. 03:04

A onda se Bojic probudio iz dubokog sna…

3
3
V Vasojevic
19.03.2015. 20:09

Nema,vjerujemo ti,ti Marovici su puka sirotinja,odajle im.

2
4
h hrvoje
19.03.2015. 17:14

nema više tog računa u HSBC.Kako?Pa naučili su.Sad je novac na računu nekog trusta, čiji je vlasnik off šor kompanija,a ovlašćeno lice neki tip koji prima odredjenu crkavicu za takve usluge.To je opšte poznati sistem, samo što tada to nisu znali,a i bilo je cool da imaš račun vani.Deponovan potpis kod kompanija im i dalje daje mogućnost da rspolažu sa tim novcem iako se ne vodi na njih već na neku kompaniju "rogovi i kopita and co"

7
2
S Stanislav
19.03.2015. 16:24

Sada je situacija pojednostavljena do kraja.Ili ce tuzilastvo izdati nalog za hapsenje Vanje Calovic ili ce pravni sistem biti doveden do propasti.Kako opravdati da bilo ko u Crnoj Gori bude u zatvoru ako se ovako teska krivicna djela gdje su izmisljeni i broj racuna i iznos i sve.

6
4
A Advokat i to priučeni
19.03.2015. 15:55

Iz ovog teksta da se zaključi samo jedno a to je da je advokatska kuća "Justicija" odlučila da dobro "podšiša" porodicu Marović i ništa drugo. Da je HSBC banka mogla naći kavoga advokata da dovede pod sumnju dokumenta navodnog zviždača (Herve Falciani) ona bi ga i našla. Naivna banka nije znala da postoje advokati poput ovog lika iz gornjeg teksta :) ??Bez obzira dali je krivično osuđeno lice zbog krađa i reketa ne bi HSBC banka plaćala tolike kazne zbog svog nezakonitog poslovanja. A to makar nije upitno i da se lako provjeriti .Advokatu je očigledno malo da brani Maroviće nego je dovođenjem pod sumnju autentičnost podataka koje je objavio zviždač pokušao da brani i samu HSBC banku ?? Smijurija !! Ali da se konačno naplati od Marovića : ) ! To je stvarno smiješno i trapavo za neku iole pristojnu advokatsku kuću.

5
5
A Anonimno-718395046
19.03.2015. 15:27

Nista novo za Smans, Mrak i Smijesti..koliko su do sada afera izmislili, lagali za izjave cak stranih diplomata, koji su ih demantovali, lagali narod i uzimali pare od istog tog naroda za aferu SC, Nacional , Saric i jos mnogo slicnih, zajedno sa bratijom iz Bg...i kada su uhvaceni u lazi....svaki put...ni rijec o tome....SVE JE TO ISTA PESTOKUPLJEVINA

12
14
m musika
19.03.2015. 15:27

Djuro ti si pravi legalista,moguce da si iz Bojiceve kancelarije.Ne radi se o tome imali sada racun ,to niko nije ni tvrdio,nego o onom racunu koji su imali i podigli novac okojem se ne zna porjeklo ,a nije ni placen porez.

11
6
Đ Đuro
19.03.2015. 15:18

Gospodin Bojić je potpuno u pravu. Ne može se niko, pa ni porodica Marović, unaprijed osuđivati i stavljati na stub srama. Mislim da ovdje treba spustiti loptu na zemlju i pustiti nadležne državne organe da stručno i savjesno obavljaju svoj posao. Vjerujem da će nadležni organi samo uporediti imovinu Marovića sa prihodima i plaćenim porezom u proteklih 25 godina i na taj način će se ispostaviti, vjerujem, da je sve 100% čisto. A kad je nešto čisto, onda ne može biti prljavo. I što bi smo sad, da svi predsjednici budu filantropi i altruisti kao ona budala iz Urugvaja...

14
13
S Striko Joko
19.03.2015. 14:29

Ako su Marovići imali neku crkavicu na kakvom računu, već su je mogli i potrošiti, ili prebaciti na Kipar, Kajmanska ostrva,Papuu Novu Gvineju, kupiti nekretnine, limuzine,jahte, avione, satelite,...Para ne muči, no buči, davno su rekli. Ima još Marovića po Crnoj Gori. O čemu mi pričamo ljudi i čime se zanosimo. Kada bi se htjelo, za 72 sata može se utvrditi ko je i na koji način stekao svoje bogatstvo. Ovako, zaludnja nada...

16
3
K Kramer
19.03.2015. 14:28

kako se na glupostima zasniva ova kvazi odbrana. naravno da NEmaju...SADA...ali da je racun postojao...postojao je...i silni milioni na njemu. to je ono sto ce istrazni organi tretirati...tako da, dosta demagogije, pa filozofirajte nedje drugo.

15
5
K Ko je ođe lud, a ko zbunjen?
19.03.2015. 14:27

Siguran sam i ja da nemaju racun jer su podigli novac. Pitanje je DA LI SU GA IMALI? A 100 % jesu. Aj to provjeri, Bojicu!

16
7
v vladan
19.03.2015. 13:59

Ne isključujem niti jednu riječ ali je nesporno da familija Marović je 1990. imala reno 4 a danas ima limuzine, jahte, avione, kuće, stanove u BG, PG i BD....a niti su se bavili biznisom niti su prijavljivali prihode i plaćali porez, a bili su u obavezi! Dakle..što da radimo, da vam vjerujemo na riječ!

35
6