Protokol

Konjević-Lajčak: Snažna podrška integracionim procesima Crne Gore

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sastao se sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom, kojom prilikom je razgovarano o napretku u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Konjević-Lajčak: Snažna podrška integracionim procesima Crne Gore
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zajednički je konstatovano da je napredak u oblasti vladavine prava ključni uslov za dalji napredak Crne Gore ka EU i NATO. Ministar Konjević je kazao da Ministarstvo unutrašnjih poslova predano radi na realizaciji mjera iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 24, da je postignut napredak u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, dok borba protiv korupcije ostaje izazov na koji organi za sprovođenje zakona moraju da daju snažniji odgovor.

Posebno je naglašen značaj donošenja pravosnažnih presuda u slučajevima iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, jer bi se, u slučaju da su osuđujuće, moglo ići u oduzimanje imovine, što je, prema ocjeni ministra Konjevića, najsnažniji udarac kriminalu.

Osvrćući se posebno na borbu protiv organizovanog kriminala, ministar Konjević je kazao da krivična djela iz ove oblasti imaju regionalnu, a nerijetko i širu evropsku dimenziju, te da se stoga u kontinuitetu radi na jačanju saradnje sa drugim policijama i partnerskim službama. Takva saradnja se do sada u više slučajeva pokazala efikasnom.

Potpredsjednik slovačke Vlade Lajčak je kazao da njegova država snažno podržava proces proširenja i integracione procese Crne Gore, kako u kontekstu EU i NATO. Istakao je da Crna Gora može računati na pomoć i sugerisao da se iskoriste iskustva koje su oni stekli tokom procesa pristupanja.

Tokom posjete, Lajčak je uručio i donaciju koju je crnogorskom MUP-u obezbijedilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovačke. Naime, slovački graničari su crnogorskim kolegama iz Sektora granične policije uputili 25 svojih automobila. 

konjevic19lajcak
Portal Analitika