Svijet

Porošenko potpisao Zakon o posebnom statusu Donbasa

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je Zakon o posebnom statusu Donbasa, koji predviđa da će poseban status dobiti pošto budu sprovedeni lokalni izbori po ukrajinskim zakonima i pod kontrolom posmatrača iz međunarodnih organizacija. Navedeno je 85 naseljenih mjesta, željezničkih stanica, raskrsnica i drugih punktova, a spisak je napravljen na osnovu Minskog memoranduma od 19. septembra 2014. godine, javile su RIA novosti, prenosi Tanjug.
Porošenko potpisao Zakon o posebnom statusu Donbasa
Portal AnalitikaIzvor

Porošenko je potpisao Zakon o unošenju izmjena u Zakon o Ukrajini o posebnom statusu lokalne samouprave u pojedninim regionima oblastima Donjecka i Luganska, prenio je portal Sputnjik.

Rukovodstvo "Luganske Narodne Republike" smatra taj dokument dokazom da Kijev nije spreman na dijalog.

Ukrajinski parlament je u utorak odložio uvođenje posebnog statusa lokalne samouprave u Donbasu do sprovođenja izbora po ukrajinskim zakonima i utvrdio spisak regiona na koje će se odnositi zakon o posebnom statusu.

Osim toga, ukrajinska Vrhovna rada je glasala da se teritorije donjecke i luganske oblasti proglase za privremeno okupirane, prenio je Sputnjik.

U srijedu je predsjednik parlamenta Vladimir Grojsman potpisao Zakon o davanju posebnog statusa Donbasu poslije lokalnih izbora po ukrajinskim zakonima i poslao dokument na potpis predsjedniku.

Pres-sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je u srijedu izjavio da te odluke Vrhovne rade ne doprinose ispunjavanju Minskog sporazuma i naglasio da je nelogično ignorisati odgovornost Kijeva za situaciju na terenu, navodi Sputnjik.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da odluka Vrhovne rade, koja uslovljava uvođenje posebnog statusa sprovođenjem izbora, predstavlja pokušaj da se svi prethodni dogovori ponište.

U međuvremenu, konvoj od 170 kamiona dopremio je rusku pomoć regionima Donjecka i Luganska. Kako javljaju RIA Novosti, riječ je o hrani, ljekovima, građevinskom materijalu, ali i određenoj količni udžbenika za đake i studente u oblasti Donbasa. 

Izvor: rts.rs

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.